Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Zinedine Zidane kallar hotet mot Real Madrid för trams – Chelseas tränare sågar det nya formatet i Champions League: "Frågade Uefa oss om upplägget?"

Från 2021
Real Madrid firar mål.
Bildtext Real Madrid tog sig till semifinal i Champions League efter segern mot Liverpool.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ett dygn före Champions League-semifinalen var det givet att tränarna i Real Madrid och Chelsea skulle få frågor om superligan. Trams, tyckte Zinedine Zidane om hotet mot att bli avstängd från turneringen.

Champions League-våren går in i sista kurvan den här veckan – semifinalerna Real Madrid–Chelsea och PSG–Manchester City inleds på tisdag och onsdag.

Hela diskussionen före avspark i semifinalerna kretsar kring den begravda superligan. Det är enbart PSG som inte var med i utbrytarklungan – och i ett skede var budet från Uefa att Real Madrid, Chelsea och Man City kan uteslutas från vårens Champions League.

Trams, tycker Real Madrids stjärntränare Zinedine Zidane.

– Det är absurt att tänka att vi inte skulle kunna spela i Champions League. Slutdiskuterat, säger Zidane enligt nyhetsbyråer under dagens presskonferens.

Zinedine Zidane pratar med Karim Benzema.
Bildtext Zinedine Zidane har haft mycket nytta av Karim Benzema under säsongen.
Bild: imago images/Pressinphoto/ All Over Press

Jätten från Madrid är en av tre klubbar som fortfarande sitter i superligabåten. Ordförande Florentino Perez har uttalat sig skarpt mot de nio klubbarna som inom ett par dygn efter sjösättningen av ligan lämnade skutan.

– Vår ordförande vet vad jag tänker innerst inne och vi förbereder oss för tisdagens match. Det här är inte rätt läge för att prata om något annat, säger Zidane.

– Vi kan bara fokusera på matchen. Allt annat ligger utanför vår kontroll, men enligt mig ska Real Madrid spela i Champions League nästa säsong.

Kritisk till nya formatet

När Chelseas tränare Thomas Tuchel mötte pressen i London vändes frågeställningarna mot det nya, kritiserade Champions League-formatet.

Det nya formatet ger storklubbarna från de största ligorna nya fördelar, turneringen växer till 36 lag och antalet matcher ökar.

– Jag ser bara fler matcher och jag blir inte så ivrig över det. Allt snack om den nya superligan överskuggade det nya formatet. Frågade Uefa någon tränare om det här upplägget? Jag tror inte det, säger Tuchel.

– Det blir bara fler matcher och inte mer kvalitet.

"Inte här tack vare kabinettbeslut"

Chelsea är framme i final i FA-cupen, har skaffat sig slagläge för att säkra en topp fyra-position i ligan och spelar semifinal i Champions League.

– Både vi och Real Madrid förtjänar semifinalplatsen. Vi är inte här tack vare kabinettbeslut, vi har kämpat oss hit. Om det finns idrottspolitiska problem ska de hanteras någon annanstans, säger Tuchel om hotet mot att bli utesluten från Champions League.

Thomas Tuchel sitter.
Bildtext Thomas Tuchel har fått fart på Chelsea under vårsäsongen.
Bild: imago images/PRiME Media Images/ All Over Press

Real Madrid har i sin tur växlat upp efter nyår och tagit sig in i titelstriden i Spanien. För någon vecka sedan städade man dessutom undan Liverpool i Europaspelet.

– Vi är vid liv på bägge fronterna och kommer inte att prioritera en av titlarna. Vi har visat att vi kan lyfta vår nivå och vi ger allt sista månaden av säsongen, säger Zidane.

Semifinalmötet startar i Madrid. Förre Chelseastjärnan Eden Hazard är tillbaka i Reals laguppställning efter lång skadefrånvaro.

– Om han spelar vill han säkert visa vad han kan, säger Tuchel.

Lyssna också på Slaget efter tolv-debatten om superligan:

Superligan som kom av sig

35:10

Diskussion om artikeln