Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbobo om att bara vissa i Sibbo skärgård får avgiftsfritt fästingvaccin: "Jag har två, tre fästingar på mig varje år"

Från 2021
Markus står på en brygga.
Bildtext Markus Raevuori vistas på de berörda holmarna flera gånger i veckan på grund av sitt jobb.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

På grund av sitt jobb vistas Markus Raevuori nästan dagligen på de öar där risken för den fästingburna sjukdomen TBE anses hög, men får trots det inget gratis vaccin.

I år erbjuds avgiftsfri vaccination mot fästingburen encefalit (TBE) till personer som antingen bor eller har fritidsbostad på öarna i Sibbo skärgård som hör till postnumret 01120 Västerskog.

Det här gör man på grund av att skärgården i Västerskog är ett område där risken för den fästingburna sjukdomen är hög.

Markus Raevuori bor i Sibbo och jobbar nästan dagligen på de öar där risken för TBE anses hög, men får trots det inte gratis vaccin på grund av sitt postnummer.

- Jag bor på Kitö och mitt arbetsområde är allting mellan Nordsjö och Pellinge. Men 90 procent av arbetsfältet är utanför Gumbostrand, det vill säga på de holmarna som är berörda. Så jag är på området nästan dagligen, eller åtminstone flera gånger i veckan, och dessutom jobbar jag ute.

Då Raevuori fick höra att han inte ingick i den grupp som får gratis TBE-vaccin blev han inte förvånad.

- Kitö och Löparö som minsann hör till Sibbo skärgård blir alltid ganska styvmoderligt behandlade av kommunen. Kommunen vet knappt att våra holmar hör till Sibbo.

Markus sitter i sin båt.
Bildtext Raevuori kommer antagligen att vaccinera sig på egen bekostnad.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

"Ingenting man leker med"

På Sibbo kommuns webbplats kan man läsa att de personer som bor eller har en fritidsbostad på någon av öarna i Sibbo skärgård med postnummer 01120 Västerskog kan få gratis vaccin mot TBE.

Trots det uppmanar kommunen ändå alla som rör sig i naturen i området att ta samma vaccin men på egen bekostnad.

Raevuori hör till dem som rör sig mycket i naturen men känner sig inte orolig.

- Inte vinner jag på lotto heller fastän jag lottar, så chansen är ganska liten att man får det. Visst har jag två, tre fästingar på mig varje år men hittills har jag ju klarat mig.

- Antagligen kommer jag att vaccinera mig ändå för att jag har förstått att TBE är en ganska besvärlig grej och ingenting man leker med.

Markus åker iväg i sin båt.
Bildtext Efter intervjun åkte Raevuori tillbaka på jobb.
Bild: Yle / Fredrika Lindholm

Utgår från förekomsten av fall

På Institutet för hälsa och välfärd (THL) är forskare Sari Huusko med och sätter upp riktlinjerna för TBE-vaccinationsprogrammet. Där utgår man från det årliga incidenstalet.

- Vi utgår från förekomsten av fall då vi avgör vilka områden som ingår. Incidenstalet ska överskrida 15 per 100 000 invånare, vilket är fallet på några öar i Sibbo skärgård, säger hon.

Enligt Sari Huusko följer THL noga med förekomsten av TBE i Finland och ser årligen över vaccinationsprogrammet. Vid behov tas nya områden med.

- Den nuvarande avgränsningen täcker förekomsten av TBE i Sibbo skärgård bra för tillfället, säger Sari Huusko.

Att frågan om gränsdragning väcks ser hon som naturlig.

- Jag förstår bra att de i Sibbo som bor intill vaccinationsområdet ställer frågor och undrar, men här handlar det om klart avgränsade platser där förekomsten av fästingar som bär på TBE är stort.

THL rekommenderar att de Sibbobor och fritidsboende som rör sig i mycket naturen och på öarna i Sibbo skärgård tar vaccinet på egen bekostnad.

Gratis fästingvaccin för skärgårdsbor i Sibbo - Olli Luukkanen berättar om vardagen med borrelios - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln