Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisens utredning av Rosalabranden fortskrider – vill inte kommentera eventuell koppling till tidigare anlagda bränder på Rosala

Från 2021
Svenska texten på en ny polisbil
Bildtext Polisen är ännu förtegen om detaljerna kring branden i Rosala som utreds som sabotage. Arkivbild.
Bild: Kenneth Mattila / Yle

Polisen i sydvästra Finland håller på att utreda branden som ägde rum på Rosala i Kimitoöns kommun natten mellan lördag och söndag som sabotage. Branden är utmanande att utreda eftersom förrådet förstördes och det finns inte heller mycket kvar av sommarstugan.

Maria Sainio som är kriminalkommissarie vid polisinrättningen i sydvästra Finland säger att polisen inte kan ge mera information om branden på Rosala i det här skedet.

– Det jag kan säga är att ett litet egnahemshus har brunnit i Rosala och att vi misstänker sabotage, säger Maria Sainio.

Enligt Sainio är det inte lätt att utreda bränder som den som skedde på Rosala.

– Till exempel i det här fallet så hade förrådet som någon anlagt brunnit helt och hållet, och stugan bredvid hade också brunnit ganska mycket. Då finns det inte så jättemycket kvar att ta prover ifrån, säger Sainio.

Har ni några misstänkta gällande branden?

– Jag kan säga som så att vi har våra misstankar men jag bekräftar inte om vi har misstänkta, säger Sainio.

Inte första gången som en anlagd brand misstänks på Rosala

Veckoslutets brand är inte första branden som misstänks som sabotage på Rosala.

Det har nämligen länge funnits en oro bland ortsborna på Rosala över bränder som misstänks ha varit anlagda. Den senaste branden skedde i januari 2018, då ett bostadshus brann ner.

Har veckoslutets brand en koppling till tidigare bränder på Rosala som misstänkts vara anlagda?

– Det säger jag ingenting om, säger Sainio.

Gällande de tidigare bränderna på Rosala har man på grund av brist på bevis inte lyckats få tag på den skyldiga. Hur sannolikt är det då att polisen griper gärningspersonen eller -personerna den här gången?

– Jag hoppas att vi lyckas. Jag kan inte vara säker på det, men vi försöker så gott vi kan. Vi gör vårt bästa, säger Sainio.

Diskussion om artikeln