Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Längdhopparen Kristian Bäck tror att han kan fixa en OS-biljett: "Det krävs mellan 790 och 810 i åtminstone tre större tävlingar"

Från 2021
Uppdaterad 28.04.2021 13:06.
Kristian Bäck
Bildtext Kristian Bäck har hoppat i två EM-tävlingar.
Bild: 2018 Getty Images

I sommar har det gått fem år sedan längdhopparen Kristian Bäck hoppade in i den europeiska eliten under friidrotts-EM i Amsterdam. Flera skador har stått i vägen för utvecklingen, men inför OS-sommaren ser det igen ljust ut efter en bra träningsvinter.

Kristian Bäck har tränat en stor del av vintern utomlands. Han har varit i Sydafrika i två repriser, och då Yle Sporten ringer upp honom finns han i spanska Alicante. Där kommer han att träna fram till att tävlingssäsongen inleds.

Men helt utan skadebekymmer har inte heller denna vinter gått, berättar Bäck då han blickar tillbaka på träningssäsongen. Skador ledde till att han inte tävlade alls under inomhussäsongen.

– Fram till halva januari gick allt bra. Sedan fick jag en bristning i baklåret som störde i ungefär en månad. Jag hade tänkt försöka kvala in till inomhus-EM, men sedan kom bristningen. Skadan är helt okej nu, men jag hade lite för bråttom att komma tillbaka.

Bäck har redan hoppat i två EM-tävlingar utomhus. I Amsterdam 2016 tog han en meriterande femteplats, medan han i Berlin 2018 blev utslagen i kvalet. I och med skadan var det bara att acceptera att han får fortsätta vänta på debuten i ett inomhus-EM.

– Jag hade helt enkelt inte tillräckligt med tid att komma i form för inomhus-EM. Gränsen var 805, så jag skulle ha behövt personligt rekord och jag tyckte inte att det var möjligt, så jag tävlade inte.

Tränar med EM-medaljören Kristian Pulli

Bäck kunde i stället följa med hur träningskompisen Kristian Pulli överraskade de finländska friidrottsvännerna genom att ta en historisk EM-medalj i början av mars. Bäck och Pulli har tränat tillsammans under flera träningsläger, men ändå var medaljen oväntad.

– Här såg man igen att allt är möjligt. Men jag var nog ändå överraskad att han tog medaljen. Jag visste att han har potential, men det gäller ju också att få till det på rätt plats vid rätt tid, säger Bäck.

Kristian Bäck hoppar längd, PNG 2017.
Bildtext Kristian Bäck tror på OS-uppdrag
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Att träna tillsammans med den färske EM-medaljören ger också en liten fingervisning om hur nära de europeiska topphopparna Bäck just nu är. Alltför mycket går det ändå inte att utläsa från de gemensamma träningarna.

– Vi är ju väldigt olika som längdhoppare. Hans hoppande bygger på hastighet, och jag lever på mitt avstamp. Han har nu haft fokus på avstampet, så han får mer styrka i avstampet och kommer högre upp. Jag borde fokusera på att få snabbheten bättre in mot plankan.

– Fysiskt går det ju att mäta oss mot varandra, som på gym eller i stående längdhopp, och där är vi ganska nära varandra. På vissa saker är jag bättre, och på andra är han bättre, säger Bäck.

Från träningslägret direkt till säsongstarten

Bäck kommer att träna i Alicante ungefär till slutet av maj. Ännu har han ingen returbiljett, men planer finns redan kring öppnandet av tävlingssäsongen.

– När jag far härifrån ska jag tävla, först kanske i Malaga, och sedan hoppas jag på att öppna tävlingssäsongen i Finland med Paavo Nurmi Games i början av juni.

Längdhopparen Kristian Bäck lyfter tyngder.
Bildtext Kristian Bäck i gymmet.

Drömmen om att delta i OS i Tokyo finns fortfarande, trots att kvalgränsen 822 är utmanande för en hoppare med ett personligt rekord på 795.

– 822 är en hård gräns, och även om jag tycker att den är realistisk om jag hålls hel, är kanske chanserna att nå OS bättre via rankingen. Pulli visste inte heller före förra säsongen att han skulle klara 827. Rekordförbättringarna kan bli stora.

Det krävs resultat mellan 790 och 810

Rankingsystemet är så komplicerat att det är svårt att med säkerhet säga vad som krävs för att nå OS om man inte klarar gränsen. Men Bäck vågar sig på en uppskattning.

– Det krävs att man presterar resultat mellan 790 och 810 i åtminstone tre större tävlingar som ger goda rankingpoäng. Det är just för rankingpoängen som stora internationella tävlingar som Paavo Nurmi Games i Åbo är så viktiga.

Den inhemska friidrottssommaren kulminerar med FM-tävlingarna Kalevaspelen som detta år arrangeras i Tammerfors i slutet av augusti. Bäck har två tidigare år tagit guld då han vann såväl år 2017 som år 2018. Förra året tävlade han väldigt sparsamt på grund av skadorna, men lyckades ta silver bakom Pulli.

Till årets säsong bytte Bäck idrottsförening från Vasa IS till Viipurin Urheilijat. Därmed är han numera också klubbkompis med Pulli, och duon har alla chanser att fixa en dubbelseger i Kalevaspelen.

Tränaren Frank Attoh övervakar på distans

På grund av pandemin har Bäck inte träffat sin tränare Frank Attoh på ett och ett halvt år. Men tack vare den digitala tekniken, med videoanalyser och telefonkontakt, lyckas man ändå samarbeta på olika sätt. Och tyngdpunkterna för denna säsong är klara.

– Denna sommar vill jag få upp snabbheten och explosiviteten till en ny nivå. Det såg ut att lyckas under lägren i Sydafrika. Samtidigt blir ju ändå skaderisken större, och man funderar om man borde börja göra något annorlunda.

– Men man vet också med en stigande ålder bättre hur man snabbt kommer tillbaka efter en skada och hur man strukturerar om sitt program, säger Bäck.

– Och i friidrott handlar det ofta om hur mycket man klarar av att pusha sig själv. Vissa vill bli pushade fram av en tränare, medan jag kan pusha mig själv, så det fungerar bra så här, säger Bäck.