Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Längdåkningen i kris? Tyskland saknar det mesta – landslaget får inte sponsorer och saknar tränare: ”Tre orkade inte mer – de var utbrända”

Från 2021
Längdåkare i Oberstdorf.
Bildtext Det blev inga framgångar för Tyskland i hemma-VM.
Bild: All Over Press

Pengar, tränare, snöträning, intresse … När landslagschefen räknar upp det som saknas i Tysklands längdåkning ritas en osäker framtid upp för sporten i det stora landet.

En idrott i kris?

Åtminstone är det inte speciellt muntra miner i längdåkningen. Norge dominerar och intresset sviktar rejält i framför allt Centraleuropa – ett väldigt viktigt område med tanke på sponsorer.

I en intervju med VG ger Tysklands landslagschef Andreas Schlüter en dyster rapport.

– Jag tappade tre tränare efter VM. De orkade inte mer. De var utbrända. Jag har inte råd att ta in bra utländska tränare, säger Schlüter.

I början av 2000-talet var Tyskland en stormakt i skidspåren, men tiderna då åkare som Tobias Angerer, Axel Teichmann och René Sommerfeldt var med i täten är avlägsna.

I hemma-VM i Oberstdorf kom medaljerna i backhoppning och nordisk kombination.

– Det är för många norska åkare i täten. Det är inte intressant med längdåkning på tv i Tyskland, säger Schlüter.

– Längdåkningen måste bli roligare. Då Petter Northug åkte blev barn intresserade av honom.

Norges ekonomi i särklass

Enligt landslagschefen klarar tysk längdåkning inte av att få egna sponsorer. I stället får man en del av kakan som backhoppningen och alpint samlar ihop till skidförbundet.

VG uppger att det tyska längdlandslaget har en budget på knappt två miljoner euro – ungefär samma summa som Finlands landslag har enligt den norska tidningen.

Exempelvis Sverige ska ha en budget på ungefär 4,5 miljoner euro för sitt landslag. Norska längdlandslagets totala budget ligger på över 9 miljoner euro.

Schlüter anser att avsaknaden av tränare är en stor orsak till att det blir väldigt svårt att försöka äta in Norges försprång.

– Vi kan inte betala en tränare från Norge, Schweiz eller USA. Vårt A-landslag skulle också vara i behov av snöträning på hösten och i maj och juni, men det är för dyrt.

Storbritannien utan sponsor

Tyskland behöver inte känna sig ensamt. Nästa VM-värd Slovenien har en budget på knappt 200 000 euro, skriver VG.

Storbritannien har ungefär det dubbla.

– Vi har ingen sponsor. Det finns inget intresse för att sponsra brittisk längdåkning, säger tränaren Jostein Vinjerui.

Storbritannien har sparat på utgifterna genom att samarbeta med Norge. Det norska serviceteamet får ha med sig tre extravallare i och med att de också sköter om de brittiska åkarnas skidor.

– Vi tjänar mer på det samarbetet. Norge är så extremt mycket bättre på allt och missar inget, säger Vinjerui.

Det norska landslagets chef Espen Bjervig menar att intresset i länder varierar i takt med resultaten, men håller med om att det gäller att vårda sporten.

– Vi kan krydda världscupen med exempelvis kvällslopp och prologer, men stora hopp och fall är inte det som gör vår idrott rolig.

Diskussion om artikeln