Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

von der Leyen efter omtalad Turkietresa: "Jag kände mig sårad och ensam som kvinna och europé"

Från 2021
Europeiska rådets ordförande Charles Michel och kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillsammans med Turkiets president Erdogan. I bakgrunden syns EU:s och Turkiets flaggor, samt två stolar.
Bildtext Sittordningen vid Ursula von der Leyens och Charles Michels besök i Ankara har väckt reaktioner.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Debatten kring EU-ledarna Ursula von der Leyens och Charles Michels resa till Ankara fortsatte i EU-parlamentet på måndagen. Enligt von der Leyen finns det inget som berättigar den omtalade sittordningen hos Turkiets president.

Bryssel

Den diplomatiska fadäsen som kommit att kallas "sofagate" inträffade i samband med Michels och von der Leyens möte med president Recep Tayyip Erdoğan i Ankara den 6 april.

Trots den tunga agendan som bland annat kretsade kring flyktingmottagande och spänningarna i östra Medelhavet, så var det bilderna av Ursula von der Leyen som inte fick plats bredvid Michel och Erdoğan som sändes ut världen över.

Så här gick det till då von der Leyen blev utan stol:

Programmet är inte längre tillgängligt
Tre ledare, men bara två stolar - Turkiets president Erdogan förödmjukade EU:s von der Leyen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Efteråt har EU och Turkiet pekat ut varandra då man sökt efter förklaringen till den uteblivna stolen.

Det har bland annat hänvisats till att det enligt EU:s regler är Europeiska rådets ordförande som ansvarar för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik.

Enligt von der Leyen finns det ändå inget i EU:s grundfördrag som berättigar den behandling som hon utsattes för i Turkiet.

– Jag måste dra slutsatsen att det berodde på att jag är kvinna.

I sin redogörelse inför parlamentet hänvisade von der Leyen till att hon är ordförande för Europeiska kommissionen och att hon förväntar sig att bli behandlad därefter. Så var ändå inte fallet.

– Hade detta hänt om jag hade varit klädd i kostym och slips? I bilder från tidigare möten var det ingen brist på stolar. Men så fanns det inga kvinnor på bilderna heller.

De flesta incidenter går obemärkta

Enligt von der Leyen är känslan att bli åsidosatt något som i synnerhet många av de kvinnliga medlemmarna i Europaparlamentet kan känna igen sig i.

– Jag är säker på att ni vet exakt hur jag kände mig. Jag kände mig sårad och ensam som kvinna och europé.

Samtidigt konstaterade von der Leyen att hon är i en privilegierad position i egenskap av ordförande för en internationellt ansedd institution.

– Men vi känner alla till tusentals liknande incidenter, av vilka de flesta är mer allvarliga, som går obemärkta förbi.

Michel: Det ska inte hända igen

Europeiska rådets ordförande Charles Michel har hamnat i försvarsposition efter mötet i Ankara.

Det allmänna intrycket blev att han borde ha agerat annorlunda, då det blev klart att det inte fanns stolar för båda EU-ledarna.

– Ursula von der Leyen och jag har vinnlagt oss om att försäkra att en motsvarande situation inte kan uppstå i framtiden, sa Michel inför EU-parlamentet.

Michel säger att man tagit till sig av kritiken och att man nu gått ut med nya instruktioner till dem som ansvarar för protokollära frågor och diplomatiska förbindelser.

– Men vid den tidpunkten och utan den kunskap vi alla har i dag bestämde jag mig för att inte reagera ytterligare för att inte skapa en politisk incident som jag trodde hade varit mer allvarlig och som hade riskerat att underminera månader av politiska och diplomatiska förberedelser på europeisk nivå.

En skam, säger svensk EU-parlamentariker

Men det var många i parlamentet som inte lät sig övertygas av Michels redogörelse.

– Det är helt respektlöst att EU:s ordförande i kommissionen von der Leyen i ett officiellt sammanhang inför hela världens kameror 2021 ska behöva uppleva att två män med makt, president Erdogan och president Michel, tar plats på de två stolar som fanns framställda och man får stå ensam kvar, sa svenska socialdemokratiska EU-parlamentarikern Heléne Fritzon.

– Vi alla kvinnor har någon någon gång upplevt den känslan, vi vet precis hur det känns. Så vem här inne tror på fullt allvar att man på ett toppmöte med tre män skulle ha satt fram två stolar.

– Men det var precis det som hände vår första kvinna på den ledande posten som kommissionens ordförande. Det är en skam.

Diskussion om artikeln