Överblivna coronavaccindoser ska ges till vårdpersonal – ingen vits att försöka gå före i vaccinationskön, säger överläkare
Överblivna coronavaccindoser ges i första hand till vårdpersonal, säger överläkarna i Vasa och Jakobstad. Att höra sig för om överblivet vaccin är ingen idé om man inte står i tur att vaccineras, säger de.
Enligt uppgifter till Yle Österbotten finns det ändå personer i Vasa som fått överblivet vaccin trots att de inte uppfyller villkoren.
För två veckor sedan blev 700 coronavaccindoser över i Vasa, för att yngre personer inom riskgrupp två inte varit så flitiga med att låta vaccinera sig.
Då bjöd Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta ut vaccinet till vårdpersonal och gymnasielärare, eftersom vaccinerna annars skulle ha gått ut.
Vem som helst kan ändå inte få en dos överblivet vaccin, säger Kaukoranta.
- Den här veckan har vi börjat vaccinera personer över 50 år i Vasa, och dessutom fortsätter vi vaccinera riskgrupp ett och riskgrupp två. Om det finns personer över 70 år som fortfarande vill ha vaccinet och har missat att boka vaccintid åt sig tidigare är de välkomna att höra av sig.
Enligt uppgifter till Yle Österbotten finns det personer i Vasa som har fått överblivet coronavaccin trots att de varken hör till någon riskgrupp eller den åldersgrupp som står i tur att bli vaccinerad.
Något sådant har Heikki Kaukoranta åtminstone inte själv hört om.
- Jag har inte fått några sådana uppgifter. Det viktigaste är att de som står i tur att få vaccin vet om att det är deras tur. Att man till exempel vet till vilken riskgrupp man hör.
Enligt Kaukoranta har man i Vasa inget sådant system att man skulle kunna ringa tillbaka och erbjuda överblivet vaccin även om det skulle finnas.
- Det skulle vara jättetrevligt om vi hade ett sådant system, men tyvärr har vi begränsat antal människor på jobb och vi måste koncentrera oss på det väsentliga. I det ingår inte att ringa tillbaka till enstaka människor om det finns några annulleringar eller överblivna doser.
Även med lindrig astma hör man till riskgrupp
Det saknas anvisningar från Institutet för hälsa och välfärd THL om hur man ska göra med överblivna vaccindoser.
Men i Vasa är det alltså vårdpersonal som prioriteras och man har en klar plan för hur man sköter det, säger Kaukoranta.
- Det är förstås möjligt att det blir vaccindoser över någonstans, då folk har annullerat tider eller alla tider inte har reserverats. Men även då ska de ges till de prioriterade grupperna.
- Men även med ganska lindriga grundsjukdomar kan man räknas till riskgrupp två och då kan man få vaccinet, säger Kaukoranta.
- Man behöver inte ha något annat än en jättelindrig symptomatisk astma till exempel.
Enligt Kaukoranta behöver man inte uppvisa något intyg över att man hör till en riskgrupp då man blir vaccinerad. Personalen litar på att folk fyller i rätt uppgifter.
- Hör man inte till en riskgrupp eller är över 50 år gammal släpps man inte igenom tidsbokningen, säger han.
I Jakobstad ringer man upp folk som står i kö
Också i Jakobstad prioriteras vårdpersonal om det finns överblivna vaccindoser, säger chefsläkaren Pia-Maria Sjöström.
- Vi ringer också upp folk som står i vaccinkö.
Så det är ingen idé att ringa och pröva sin lycka om man inte ännu står i tur att få coronavaccin?
- Nej, det är ingen idé. Och de som svarar i telefonväxeln vet inte heller hur läget ser ut med eventuella överblivna doser, säger Sjöström.