Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

17 döda migranter hittade i båt utanför Kanarieöarna

Från 2021
Ambulanssi, helikopteri ja lentokone lentokentällä.
Bildtext Tre personer räddades med helikopter från båten som drev utanför Kanarieöarna.
Bild: Miguel Barreto / EPA

En båt med 17 döda migranter har hittats drivandes på havet utanför spanska Kanarieöarna.

En spansk militärhelikopter räddade tre personer ur båten, rapporterar lokala räddningsmyndigheter på Twitter. En av de räddade lider bland annat av vätskebrist och är i kritiskt tillstånd.

Båten drev ca 500 kilometer utanför ön El Hierro och upptäcktes av ett flygplan som tillhör det spanska flygvapnet. Ett räddningsfartyg skickades till platsen, uppger den spanska sjöräddningstjänsten.

Migranterna i båten kom från Afrika, söder om Sahara.

Vägen från det afrikanska fastlandet till de spanska öarna är som kortast ungefär 100 kilometer, men rutten är farlig på grund av kraftiga strömningar.

Båtarna är dessutom ofta fyllda till brädden och i dåligt skick.

Skärpt övervakning i Medelhavet - allt fler försöker ta sig till Kanarieöarna

Antalet migranter som försöker ta sig till Kanarieöarna har ökat klart sedan övervakningen ökade vid kusterna i Medelhavsländerna.

Under perioden januari-mars har 3 400 migranter tagit sig till Kanarieöarna, vilket är mer än dubbelt fler än under samma period i fjol.

I fjol omkom 1 851 personer på rutten mellan Afrika och Kanarieöarna, uppger organisationen Caminando Fronteras, som arbetar för migranternas rättigheter.

Organisationens grundare Helena Maleno skriver på Twitter att åtminstone 283 personer försvunnit på vägen från Mauretanien till Kanarieöarna under den senaste månaden.

Coronapandemin har lett till att försöken att ta sig över till Europa ökat, varnar människorättsorganisationer.

Fiskare och människor som jobbat inom resebranschen har själva försökt ta sig över Atlanten eller erbjudit migranter sina båtar.

Källa: STT

Diskussion om artikeln