Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg satsar på blomstrande naturängar: "Det blir spännande att se vad som kommer upp"

Från 2021
Raseborgs ansvariga parkchef Maria Eriksson poserar vid en väg med en bild i handen.
Bildtext Raseborgs ansvariga parkchef Maria Eriksson väntar med spänning på hur naturängen i Österby kommer att bli.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Raseborgs stad testar i år på att omvandla några gräsmattor och vägrenar till ängar. På det här sättet gynnas den biologiska mångfalden, samtidigt som invånarna får njuta av ängsblommornas prakt.

Det här är första gången som stadens parkavdelning testar på att skapa ängar på sina grönområden. För Raseborgs ansvariga parkchef Maria Eriksson är det spännande att se hur det kommer att se ut.

- De här är de första ängarna som vi sår, så vi vill gärna skaffa oss lite erfarenhet och testar oss fram hur det lyckas.

"Det blir både högt och lågt"

Staden anlägger naturängar i Österby i Ekenäs och i Malmkulla och vid Kanaltorget i Karis.

På områdena har man sått en fröblandning som består av finska naturblommor blandat med gräs. Så småningom kommer det att växa upp bland annat prästkragar, blåklint, rödklint, rölleka och backtimjan.

- Det kommer att bli lite av allt, både högt och lågt. Det kommer att gro under våren, men det blir nog ingen blomstrande äng till sommaren. Om några år är den kanske i sin fulla prakt, säger Eriksson.

Olika slags grönområden behövs i staden

Raseborgs stad klassificerar sina grönområden, så att de alla inte sköts på samma sätt.

Gräset klipps kort på de ställen där man vistas, som till exempel i parker och lekparker. Men på andra ställen kan man låta vilda blommor växa upp.

- Det handlar om den biologiska mångfalden, så att de pollinerande insekterna har någonstans att landa, säger Maria Eriksson.

Vägrenen intill Österbyvägen i Ekenäs.
Bildtext Ängsblommorna är redan sådda vid Österbyvägen i Ekenäs.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Ängarna växer nu fram under sommaren. På vintern kommer parkavdelningen sedan att göra en utvärdering och målet är att skapa en hel skötselplan för alla grönområden i staden.

Också ängarna kräver arbete

Även om staden inte behöver klippa gräset regelbundet på ängsområdena, så kräver de ändå en del arbete, säger Maria Eriksson.

- Vi måste sköta dem på ett annat sätt och vi måste tänka i nya banor. En äng ska slås, så att det inte kommer upp buskar eller sly eller annat ovälkommet. Och sedan ska man kratta bort det som man slagit ner.

Prästkragar
Bildtext Så småningom växer det upp bland annat prästkragar på ängarna. Bilden är en arkivbild.
Bild: Mostphotos

För pollinerarna är det en välkommen förändring att staden satsar på naturängar. För ansvariga parkchefen Maria Eriksson har också insekternas välmående blivit en allt större del av arbetsbilden.

Hon uppmanar nu alla att låta bli att klippa gräs så väldigt noga och i stället låta vissa områden i trädgården växa fritt.

- Man kan se vad som kommer upp och om det kanske finns något dolt frö där i botten som får gro. Det är ganska spännande att följa med.

Raseborg satsar på naturängar i sommar

11:41