Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flera förfalskade coronaintyg har upptäckts vid gränsövergångsställen

Från 2021
Uppdaterad 27.04.2021 17:55.
Ryska resenärer i passkontrollen på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Finska vikens sjöbevakningssektion ska nu utreda hur, var och av vem de falska intygen erhållits.
Bild: Jani Saikko / Yle

Sedan slutet av mars har Gränsbevakningsväsendet avslöjat flera misstänkta förfalskningsbrott som gäller misstänkta förfalskade coronaintyg vid Helsingfors hamn och Helsingfors-Vanda flygplats.

Undersökningarna har hittills avslöjat över 20 misstänkta förfalskningar. Händelserna utreds som lindrig förfalskning, förfalskning eller grov förfalskning.

Undersökningsresultaten ger också skäl att misstänka att flera coronaintyg, utöver de fall som nu avslöjats, varit förfalskade.

Syftet med de förfalskade testresultaten har alltid varit att kringgå de befintliga begränsningarna för gränsöverskridande trafik vid ankomsten till Finland, skriver Gränsbevakningsväsendet på sin hemsida.

De förfalskade testresultaten har till exempel använts för att undvika obligatoriska coronatest av hälsovårdsmyndigheterna i Helsingfors hamn och på Helsingfors-Vanda flygplats.

Samarbete med estniska myndigheter

Finska vikens sjöbevakningssektion ska nu utreda hur, var och av vem de falska intygen erhållits.

De samarbetar också med Estlands polis- och gränsbevakningsväsende. Även estnisk polis och gränsmyndighet har avslöjat flera coronaintyg som misstänks vara förfalskade.

Finska vikens sjöbevakningssektion påminner om att ett negativt coronatest, ett coronavaccinationsintyg eller ett intyg över att man tidigare insjuknat i covid-19 inte per automatik ger en utländsk medborgare rätt att komma in i Finland.

Diskussion om artikeln