Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klart: Ola Lindgren förlänger – tecknar på för ytterligare två år med handbollslandslaget: ”Vi har stora steg som vi måste ta”

Från 2021
Uppdaterad 27.04.2021 21:16.
Ola Lindgren blickar åt sidan.
Bildtext Ola Lindgren har en tung meritlista att falla tillbaka på.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24

Finlands herrlandslag i handboll lotsas också de kommande två säsongerna av Ola Lindgren. Svensken har kritat på en förlängning med handbollsförbundet.

Ola Lindgren tog över som huvudtränare för Finlands handbollsherrar i juni 2019. Kontraktet gällde för 2+2 år och nu har parterna kommit överens om att utnyttja den tvååriga optionen. Också det nu undertecknade avtalet innehåller en option om en förlängning på ytterligare två år.

– Jag tycker det är en rolig utmaning. Vi har stora steg som vi måste ta, men det känns kul och det känns som att vi kan göra något på sikt. Det är ett stort arbete som ska göras men det känns inspirerande att ta del av det jobbet, säger Lindgren till Yle Sporten.

Handbollsförbundets verksamhetsledare, Päivi Mitrunen, försöker inte ens dölja sin glädje över att man förlängt kontraktet med den meriterade svensken.

– Vi är väldigt nöjda och tacksamma över att Ola vill fortsätta med vår trupp. Det här innebär ett stort steg framåt för utvecklingen av våra spelare. Framför allt våra unga spelare, säger hon.

Hon berättar att förhandlingarna gick oerhört smidigt.

– Vi hade bra diskussioner. Ola är jättetaggad att börja jobba med våra unga spelare. Vi har en nystart på kommande i maj. Då inleder vi ett nytt kvalprojekt.

Större samarbete med klubbarna

Ola Lindgren har tunga handbollsmeriter att falla tillbaka på. Som spelare var han med om att vinna två VM-guld med det svenska landslaget och han var förbundskapten då Sveriges handbollsherrar tog OS-silver 2012.

Då han inledde sin sejour som Finlands förbundskapten jobbade han parallellt som huvudtränare för egyptiska storklubben Al Ahly.

Nu har han endast fokus på finländsk handboll och det ska leda till en större medverkan på många håll.

– Jag ska vara mer i Finland och vara med i ungdomslandslagsverksamheten. Vi ska försöka närma oss de bättre nationerna och förhoppningsvis vara med och konkurrera på ett annat sätt.

Handbollslandslagets tränare Ola Lindgren
Bildtext Ola Lindgren tar ett större ansvar för handbollen i Finland.
Bild: Finlands handbollsförbund

Han betonar vikten av det arbete som görs i de olika regionerna att få till stånd ett tätare samarbete med klubbtränarna.

– Jag ska försöka etablera ett bra utbyte med klubbarna och stötta och inspirera dem. Vi är i behov av bra klubbverksamhet och en bra liga. Det är ett jobb som måste göras tillsammans. Ansvaret ligger inte enbart på finska handbollsförbundet, säger han.

Hela tränarstaben fortsätter

Det är inte bara Ola Lindgren som fått fortsatt förtroende. Också assisterande tränaren Teddy Nordling och målvaktstränaren Vanja Radic fortsätter på sina poster.

– Vi har jobbat ihop oss och lärt känna varandra. Vi har bra kommunikation och kontinuitet är alltid viktigt i en ledarstab. Vi ska bygga upp ett medicinskt team kring landslaget. Det är många saker vi måste ta tag i.

Ola Lindgren, Teddy Nordling och Vanja Radic.
Bildtext Ola Lindgren, Teddy Nordling och Vanja Radic.
Bild: Finlands handbollsförbund

Finlands chanser att nå EM-slutspelet 2022 har grusats och ett nytt kvalprojekt ska inledas i maj. Ola Lindgren betonar likt ett mantra att kravnivån på landslagsspelarna måste höjas ifall Finland ska klättra på rankningen.

– Det har varit för mycket upp och ner. Vi har mött lag som är mycket högre rankade, men jag tycker att vi har gett oss lite väl lätt i många matcher. Det har blivit för stora siffror. Vi borde ha klarat av att försvara oss på ett bättre sätt på banan.

EM-kvalets högvattenmärke tillsvidare var den knappa förlusten borta mot Schweiz i mars.

– Då hade vi en helt annan attityd. Det är den typen av matcher jag vill se hela tiden. Då kan vi ta nästa steg. Tillsvidare har vi alltid åkt på en smäll, ramlat tillbaka och så är vi tillbaka på ruta ett.

Efterlyser en professionell satsning

Herrlandslagets nästa kvalprojekt inleds alltså om några veckor med möten och fyspass.

– Den generation vi jobbar med nu är fostrad i finländsk handboll och det är bevisat att vi måste förbättra oss på många områden. Det är upp till spelarna att bestämma om man har motivation. Vi kommer att ställa krav på de spelare som representerar landslaget.

Är spelarna redo att trappa upp satsningen?

– Det hoppas jag. Vi ska komma ihåg att det kommer nya spelargenerationer. Vi har en generation som är född 2002/03 och den innehåller många spelare som vi på sikt kan börja integrera i landslaget.

Nico Rönnberg.
Bildtext Nico Rönnberg har tackat nej till EM-kvalavslutningen.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Fixstjärnorna missar kvalavslutningen

Innan nästa kvalprojekt tar vid så ska det pågående kvalet avslutas med en hemmamatch mot Nordmakedonien och en bortamatch mot Danmark. Landslaget saknar två av sina fixstjärnor i de kamperna då både Nico Rönnberg och Teemu Tamminen gett återbud.

Båda två har hänvisat till sina familjesituationer. Rönnberg har dessutom lidit av en fotskada.

– De kommer precis som alla andra att få frågan om de vill vara med då vi startar det nya projektet. Kravbilden kommer att vara att man ska vara tillgänglig för spel och det gäller alla.

Har de signalerat intresse för att fortsätta i landslaget framöver?

– De har deklarerat att de vill spela i landslaget, men det är en svår tid med covid, karantäner och familjesituationer. Vi tvingar ingen att spela handboll. Det är upp till var och en att avgöra om man vill vara med utifrån de premisser vi har. Det gäller alla, säger Lindgren.

Truppen till de avslutande kvalmatcherna:

Målvakter:

Patrik Roslander, Dicken
Mikael Heinonen, BK-46 (bara hemmamatchen)
Casper Blanck, Rimbo HK SWE (bara bortamatchen)

Utespelare:

Benjamin Helander, Alingsås HK, SWE
Roni Syrjälä, Cocks
Sebastian Säkkinen, BK-46
Robin Sjöman, BK-46
Fredrik Forss, GrIFK
Max Granlund, Dicken
Robin Granlund, GrIFK
Ian Martin, Dicken
Filip Söderlund, Dicken
Miska Henriksson, BK-46 (bara hemmamatchen)
Fredrik Karlsson, SIF
Linus Lindberg, BK-46
Niki Tuominen, GrIFK
Carl Weurlander, SIF

Artikeln uppdaterad kl. 13.16 och kl. 21.16.

Diskussion om artikeln