Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Grundlagsutskottet: Finlands deltagande i EU:s återhämtningsfond förutsätter 2/3 majoritet i riksdagen – justitieminister Henriksson upprörd

Från 2021
Uppdaterad 27.04.2021 17:05.
Anna-Maja Henriksson: "En mycket allvarlig situation" - Spela upp på Arenan

Riksdagens grundlagsutskott har beslutat att Finlands deltagande i EU:s återhämtningsfond måste godkännas med två tredjedelars majoritet i riksdagen. Det bådar inte gott för Finland, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Det 750 miljarder euro stora stödpaketet måste i princip ratificeras i EU:s alla nationella parlament för att träda i kraft.

Regeringspartiet Centern röstade enligt Iltalehti med oppositionspartierna mot resten av regeringen.

Omröstningen gällde speciellt Finlands så kallade egna andel av stödpaketet, det vill säga vilken Finlands kontribution till potten är.

Nu tvingas regeringen söka stöd av Samlingspartiet för att paketet ska kunna godkännas. Sannfinländarna och Kristdemokraterna har redan meddelat att de inte kommer att rösta för fonden.

Mats Löfström: Känns beklämmande

Mats Löfström som företräder Svenska riksdagsgruppen i utskottet kommeterar beslutet så här

– Det känns beklämmande att en majoritet av utskottets medlemmar valde att gå på en linje som en klar minoritet av de sakkunniga experterna tyckte. Det är inte grundlagsutskottets uppgift att göra den politiska bedömningen kring räddningsfonden.

Löfström lämnade för första gången på sina sex år i utskottet in en avvikande åsikt till till beslutet.

– Ett klart flertal av de juridiska sakkunniga vi hörde i utskottet var av åsikten att beslut om fonden kan fattas med normal majoritet i riksdagen, inte kvalificerad. Därför såg jag inget annat val än att för första gången under mina sex år i utskottet lämna en avvikande åsikt till beslutet.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström
Bildtext Mats Löfström

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo är också viceordförande för det europeiska konservativa partiet EPP, som stöder fonden. Hemma i Finland har dock högerprofiler i partiet förhållit sig kritiska.

Henriksson upprörd

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är upprörd över dagens besked från grundlagsutskottet.

– Det bådar inte gott för vårt land att grundlagsutskottet är så delat i en så här pass viktig fråga som EU:s återhämtningsfond, samtidigt som vi har den situation vi har inom regeringen. Nu borde nog alla skärpa sig, sade Henriksson.

Antti Rinne: Hoppas att riksdagen inser sitt ansvar

Grundlagsutskottets ordförande, Antti Rinne (SDP) hoppades i dag att riksdagen inser sitt ansvar när återhämtningspaketet ska behandlas.

– Riksdagen bör noga överväga vilka fördelar paketet för med sig och vilka förluster ett förkastande skulle innebära. Jag hoppas innerligt att riksdagen tar sitt ansvar, säger Rinne.

Han påminner om att en nästa enig expertkår har förordat att paketet kunde godkännas i riksdagen med enkel majoritet.

Godkändes av "njugga fyran"

Stödpaketet går alltså på 750 miljarder euro. Av den andelen skulle 390 miljarder utgöra direkta stöd och 360 miljarder euro utgöras av lån.

Om Finland fäller stödpaketet, skulle det också innebära att hela EU:s sjuårsbudget skulle gå i stöpet.

Tyskland och Frankrike stöder återhämtningsfonden, bland annat för att det finns en oro i Berlin att den är systemkritisk för hela EU:s framtid.

I förhandlingarna om fonden sällade sig Finland inte till den mest kritiska gruppen EU-länder som utgjordes av Danmark, Sverige och Österrike. Den här "njugga" fyran, som länderna kallade sig, godkände dock paketet till slut när låneandelen av helhetspotten ökade.

Artikeln kompletterades kl 15.18 med kommentarer av Mats Löfström

Diskussion om artikeln