Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hundägare i Hangö oroliga för att hundar skulle ha blivit förgiftade: "Man ser noggrant efter vad hundarna gör då man är ute"

Från 2021
Hundarna Trevor och Mila i Hangö.
Bildtext Trevor och Mila mår nu bra.
Bild: Privat

I Hangö har flera hundar blivit sjuka den senaste tiden när de ätit något ute i naturen. Nu dör hundarna, tänkte Linda Gröning när hon och dottern åkte med Trevor och Mila från Hangö till veterinären i Tenala.

Flera Hangöbor varnar nu på sociala medier för korvar och annat kött som verkar innehålla gift. En del hundar har blivit så dåliga efter att ha ätit något utomhus att de till och med hamnat på intensivvård och varit nära att dö.

Kriminalkommissarie Mats Sjöholm berättar att Raseborgspolisen har fått tre elektroniska anmälningar om att hundar skulle ha blivit förgiftade.

Jag hade lust att skrika kör 200, de dör snart

Linda Gröning

Linda Gröning åkte på morgonen den 15 april till veterinären i Tenala tillsammans med dottern och hennes hundar Trevor och Mila. Hundarna var då i så dåligt skick att Linda Gröning trodde att de skulle dö.

- Jag sa åt henne att kör försiktigt, men jag hade lust att skrika kör 200, de dör snart.

Här kan du lyssna på Linda Gröning när hon berättar om hur Trevor och Mila blev sjuka:

Linda Gröning berättar hur hundarna Trevor och Mila blev sjuka

4:55

Dotterns hundar rastades vid halv sjutiden kvällen innan och åt något där de bor längs Täktomvägen.

Ännu vid halv tiotiden mådde Trevor och Mila bra då de släpptes ut på gården en sista gång inför natten. På morgonen låg de slöa i tamburen, den ena hade kissat på sig och var svettig.

Det var då det blev bråttom till veterinären.

- Min dotter ringde och frågade om jag kommer med till veterinären i Tenala. Vi var där klockan 8 och då fick hundarna dropp och mediciner. Blodprover visade att de hade blivit förgiftade.

Hundarna Trevor och Mila vilar på golvet efter att ha blivit förgiftade.
Bildtext Mila och Trevor får hjälp hos veterinären i Tenala.
Bild: Privat

Veterinären trodde att det kunde vara frågan om opioider som är smärtstillande substanser, eller alfakloralos som är ett ämne i musgift.

Veterinären tyckte att symptomen tyder på att det är frågan om alfakloralos.

Hundarna är friska nu

Trevor och Mila klarade sig trots allt. De var ganska svaga när de kom hem, men efter en vecka visade blodproven att det inte längre fanns några giftiga ämnen i deras kroppar.

- Vi trodde att de blev sjuka av det de åt vid halv sju, men veterinären sa att det inte kan stämma eftersom de var okej vid halv tio på kvällen. Så då måste det ha funnits något på gården som de åt.

Hundarna Mila och Trevor hos veterinär.
Bildtext Mila orkar titta upp en stund, men Trevor väljer att ligga lågt hos veterinären.
Bild: Privat

Det här är en av många berättelser om hundar som råkat illa ut i Hangö. Josefin Fjäders hund Wilma hittade korvbitar på gården i Hangöby, men hunden mår bra.

Wilma var ute på gården tillsammans med en hundkompis när matte Josefin Fjäder la märke till att Wilma låg platt på marken och försökte få tag på något på andra sidan av ett staket.

- Jag upptäckte att det var en grop där med tre korvbitar i. Det här var på vår gård, cirka 20-30 meter från vägen.

Korvbitar i en grop i marken, kan vara förgiftade.
Bildtext Hunden Wilma hittade korvar i en grop i Hangöby.
Bild: Privat
Korvbitar i en hand, det kan vara gift i korven som hundar kan få i sig.
Bildtext Korvarna var färska, anser Josefin Fjäder.
Bild: Privat

Det kändes så obehagligt att hundkompisen gick hem med sin husse och Wilma fick hålla sig inomhus största delen av dagen.

- Vi visste ju inte om Wilma ätit av korvarna, så vi vaknade på natten för att kolla hur hon mådde, men allt var bra med henne.

Det är inte roligt att gå på promenader, man får hålla stenhård koll på omgivningen

Josefin Fjäder

Korvbitarna finns för tillfället hos en granne.

- Vi försöker få Hangö stad att ta itu med saken och få bitarna skickade för analys. Korvbitarna var, till både doft och utseende, färska.

Undersöker gårdarna innan hundarna släpps ut

Både Linda Gröning och Josefin Fjäder säger att det känns obehagligt att gå ut med hundarna just nu.

Linda Gröning har också två hundar och hon kollar gården varje morgon innan de släpps ut.

- Vi har dessutom satt upp en viltkamera på gården. Man ser noggrant efter vad hundarna gör då man är ute och går med dem och man vågar inte ha långt koppel.

Även Josefin Fjäder kollar tomten varje morgon så att det inte finns något på gården innan de släpper ut Wilma.

- Det är inte roligt att gå på promenader heller, man får hålla stenhård koll på omgivningen.

Munkorgar går åt i djurbutiken

Josefin Fjäder besökte häromdagen en djurbutik i Ekenäs och kom att tänka på att det skulle vara bra med en munkorg åt Wilma då de går på promenader.

- I butiken sa de att det är många från Hangö som just nu köper munkorg. Jag har ännu inte köpt en åt Wilma, men det är inte roligt just nu. Alla grannar som har hund är skärrade.

Familjen anmälde det som hänt till polisen samma kväll som de hittade korvbitarna. Linda Gröning och hennes dotter anmälde också till polisen om det som hänt hundarna.

Ingen misstänkt gärningsman

Kriminalkommissarie Mats Sjöholm vid Raseborgspolisen berättar att det är ovanligt att folk anmäler till polisen att deras husdjur blivit förgiftade, men nu har polisen fått tre elektroniska anmälningar.

Anmälningarna har kommit till polisen mellan den 14 och 19 april.

Sjöholm har ännu inga uppgifter om de köttbitar som hittats varit preparerade med gift. Polisen har just nu ingen som de misstänker för det som hänt.

Här kan du lyssna på Mats Sjöholm som berättar vad Raseborgspolisen kan göra för att reda upp fallen med köttbitarna i Hangö:

Kriminalkommissarie Mats Sjöholm om hur Raseborgspolisen jobbar med anmälningarna om sjuka hundar

6:19

Diskussion om artikeln