Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minns du regeringskriserna från nittiotalet fram till idag? Vår grafik visar hur kriserna påverkat stödet för regeringarna

Från 2021
Regeringens centrala ministrar och partiorföranden anländer till rambudgetförhandlingarna i Ständerhuset.
Bildtext Regering Marin på väg in i ständerhuset för rambudgetförhandlingar
Bild: Lehtikuva

Minns du när Anneli Jäätteenmäki avgick 2003? Eller när De gröna lämnade regeringen Stubb 2014? Vi har analyserat det sammanlagda stödet för regeringspartierna från och med riksdagsvalet 1995 till dags dato utgående från valresultaten och Yles opinionsmätningar.

I Yles senaste partimätning sjönk stödet för Marins regering ytterligare, men regeringspartierna har fortfarande ett starkare stöd än Juha Sipiläs regering hade under större delen av sin mandatperiod.

Månaderna före Sanna Marin tog över efter Antti Rinne i december 2019 dalade stödet för partierna i regeringen men sedan steg det snabbt igen och har hållits stabilt under hela coronakrisen.

Det var Centerns bristande förtroende för Antti Rinne som fick honom att avgå som statsminister i december 2019 och nu är det igen Centern som orsakar osämja i regeringen. Dispyten kring rambudgeten är ändå regeringen Marins första riktiga kris.

Ingen har överträffat stödet för regeringarna Lipponen

Idag styrs Finland av partier med ett mindre stabilt och lägre stöd än för 15-25 år sedan. Den slutsatsen kan man dra av Svenska Yles analys av opinionsmätningarna under de sex senaste valperioderna.

Medan Paavo Lipponens (SDP) och Matti Vanhanens (C) regeringspartier kunde behålla sin majoritet av väljaropinionen genom sina fyra regeringsperioder, verkar regeringspartierna på 2010-talet befinna sig på ett sluttande plan.

Graferna nedan visar väljarstödet för regeringspartierna i opinionsmätningarna från och med år 1995. Den nuvarande regeringens opinionskurva visas i varje graf för jämförelsens skull.

Regeringskriserna 1995 - 2021

3.12.2019 Antti Rinne avgår som statsminister

Hösten 2019, mindre än ett halvår efter valet, ökar spänningarna inom den nybildade regeringen Rinne. Postanställda strejkar i protest mot att styrelsen i det statsägda bolaget har godkänt att man flyttar över postsorterarna till postens dotterbolag där de skull få sämre arbetsavtal. Ministern med ansvar för ägarstyrning Sirpa Paatero avgår och bl.a. Centern kräver att också statsministern ska avgå. Den 3.12 ansöker Antti Rinne om avsked från posten som statsminister och några dagar senare väljer SDP Sanna Marin till ny statsminister. Regeringsbasen förändras inte.

Sanna Marin med blombukett i handen.
Bildtext Sanna Marin är Socialdemokraternas kandidat till statsministerposten.
Bild: Lehtikuva

8.3.2019 Regeringen Sipilä avgår
I mars 2019 står det klart att regeringen Sipilä kommer att misslyckas med att ro i hamn vårdreformen. Regeringen Sipilä avgår men fortsätter som expeditionsregering fram till riksdagsvalet 14.4.2019
Här är 6 skäl till att vårdreformen sprack och regeringen föll: "Man gör inte en Billnässtol av en Ikeapall"

Juha Sipilä.
Bildtext Statsminister Juha Sipilä och riksdagsledamoten i Centerns grupprum i riksdagen den 8 mars 2019.
Bild: Lehtikuva / VESA MOILANEN

13.6.2017 Sannfinländarna splittras, De Blå fortsätter i regeringen.
Våren 2017 meddelar Sannfinländarnas långvariga ordförande Timo Soini att han inte står till förfogande i kommande ordförandeval. Jussi Halla-Aho vinner över Soinis favorit Sampo Terho och väljs till ordförande. Många Sannfinländska riksdagsmän och alla ministrar säger sig ha svårt att omfatta Halla-Ahos värderingar. 20 riksdagsmän och alla ministrar går ur partiet och bildar en utbrytargrupp, Blå framtid. Sipilä regisserar ett dramatiskt skådespel där han själv flyger till Gullranda för att ansöka om regeringens avsked men vänder på halva vägen då han får budet om att Blå framtid vill vara med i regeringen. Halla-aho vald: Glädje och besvikelse hos Sannfinländarna

Bild på Jussi Halla-aho och Sampo Terho.
Bildtext Sampo Terho och Jussi Halla-Aho på Sannfinländarnas partikongress i juni 2017
Bild: Jarno Kuusinen

26.9.2014 De Gröna lämnar regeringen Stubb.
Partiet som numera heter De Gröna kan inte acceptera regeringens beslut att godkänna Fennovoimas bygge av ett nytt kärnkraftverk i Pyhäjoki och går ur regeringen i september 2014. De gröna lämnar regeringen - se deras och regeringens presskonferenser

4.4.2014 Vänsterförbundet lämnar regeringen Katainen.
Våren 2014 kunde Vänsterförbundet inte godkänna regeringens uppgörelse om budgeten för nästa år. Stötestenarna var i synnerhet nedskärningen av barnbidraget och indexfrysningen av studiestödet och garantipensionen, alltså den lägsta pensionen.Vänsterförbundet lämnar regeringen

24.6.2003 Jäätteenmäki avgår
Anneli Jäättenmäkis (C) tid som statsminister blev bara dryga två månader lång. Hon avgår då det visat sig att hon bett president Tarja Halonens medarbetare om hemligstämplade Irakdokument. Till en början förnekade Jäätteenmäki att hon hade fått tillgång till de hemliga dokumenten. Irakdokumenten bevisade att statsminister Paavo Lipponen i strid med regeringens linje uttryckt stöd för Irak-kriget. Jäätteenmäki åtalades för anstiftan och medhjälp till brott men friades senare från alla misstankar.

TV-nytt. Jäätteenmäki avgår - Spela upp på Arenan

31.5.2002 Gröna förbundet lämnar regeringen Lipponen II
När regeringen Lipponen ger grönt ljus till ett femte kärnkraftverk går Gröna förbundet ur regeringen. Stödet för Gröna förbundet var 7 procent i riksdagsvalet och regeringen kan fortsätta utan dem.

Lämna eller inte lämna regeringen /Tv-nytt 2002 - Spela upp på Arenan

Historiekollen: Grön politik i 30 år

Finlands regeringar 1995 till 2021

Artikeln är en uppdatering av Lipponens regeringar hade stadigt högt stöd, Sipiläs blev snabbt impopulär - Se regeringspartiernas väljarstöd sedan år 1995 från december 2019