Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

EU:s återhämtningspaket kräver starkt mandat i riksdagen – Samlingspartiet får avgörande roll

Från 2021
Uppdaterad 27.04.2021 18:47.
Petteri Orpo i glasögon, han ser allvarlig ut.
Bildtext Samlingspartistiska röster kan avgöra EU-paketets öde.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Grundlagsutskottets överraskande beslut att förutsätta två tredjedelars majoritet i riksdagen för ett godkännande av EU:s återhämtningsfond har fått motståndarna till paketet att vädra morgonluft. Samlingspartiet, som får en vågmästarroll då riksdagen röstar om paketet, höll en presskonferens klockan 18.30.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho säger att det står klart att varken Sannfinländarna eller Kristdemokraterna kommer att rösta för återhämtningspaketet i riksdagen när det blir dags att rösta om det.

Här kan du se Samlingspartiets presskonferens:

Samlingspartiet avgör om Finland kan godkänna EU:s jättelika stimulanspaket - partiet håller presskonferens - Spela upp på Arenan

För att paketet ska godkännas krävs att 134 riksdagsledamöter ställer sig bakom det.

Kristdemokraternas, Sannfinländarnas och Ano Turtiainens enmansgrupp räcker inte – med sina 44 mandat – till för att fälla paketet, men regeringens mandat – 117 ledamöter – är inte heller nog.

Samlingspartiets 38 ledamöter får alltså en vågmästarroll.

Samlingspartiet har inte kritiserat paketets existens i sig utan Finlands förhandlingstaktik gällande det.

Vanhanen: Katastrof om paketet faller

Av regeringspartierna har Centern meddelat att man mangrant ställer upp bakom återhämtningspaketet vid omröstningen i riksdagen. Det beskedet gav gruppordförande Antti Kurvinen på tisdag eftermiddag.

Tidigare på dagen hade Centerns medlemmar i grundlagsutskottet ställt sig i oppositionens led när rösterna föll 8-9 för kravet på kvalificerad majoritet.

Finansminister Matti Vanhanen (C) har i en intervju för MTV uttryckt en vädjan till Samlingspartiet om att rösta för paketet.

– Annars blir konsekvenserna katastrofala. Det kan jämföras med en jordbävning om EU:s budget faller.

Til Yle säger Vanhanen att det vore en enorm prestigeförlust för Finland om vår riksdag drar mattan undan återhämtningspaketet.

Diskussion om artikeln