Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I dag röjdes det sista hindret undan för handelsavtalet med Storbritannien – EU-parlamentet godkände med klar majoritet

Från 2021
Uppdaterad 28.04.2021 10:33.
Storbritanniens och EU:s flaggor bredvid varandra utanpå en byggnad.
Bild: Mostphotos

Handelsavtalet mellan EU och Storbritannien fick sitt slutliga godkännande i dag då siffrorna från gårdagens omröstning i EU-parlamentet presenterades. Avtalet har tillämpats provisoriskt sedan årsskiftet i väntan på parlamentets ratificering.

Bryssel

"Get brexit done" (bli färdig med brexit) är en fras som premiärminister Boris Johnson upprepat till lust och leda.

Men ironiskt nog är det EU-parlamentet som blir den sista instansen att godkänna handelsavtalet mellan EU och Storbritannien.

Avtalet trädde i kraft provisoriskt vid årsskiftet då Storbritannien lämnade EU:s regelverk.

EU-ledare: Öppnar för en ny era

Det slutliga beslutet om avtalet om att ratificera avtalet togs med klar majoritet i parlamentet.

660 ledamöter röstade för avtalet medan fem parlamentariker motsatte sig det.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel skriver på Twitter att avtalet öppnar för en ny era i relationen till Storbritannien.

Kommissionsordföranden Ursula von der Leyen välkomnar likaså beslutet och betonar att tillämpningen av avtalet blir viktig i fortsättningen.

Parlamentet röstade igår kväll

Parlamentet röstade om avtalet redan igår kväll. Men eftersom en majoritet av parlamentet röstar på distans så drog rösträkningen ut till morgonen.

Det är sedan tidigare klart att en stor majoritet av parlamentet stöder avtalet.

- Jag hoppas vi kan vända blad efter omröstningen och började blicka framåt, sa Christophe Hansen (EPP) från parlamentets Storbritannien-arbetsgrupp vid en presskonferens på tisdagen.

Att tala om en nystart för EU och Storbritannien är ändå svårt med tanke på de spänningar som rått sedan den slutliga separationen vid årsskiftet.

Den irländska gränsfrågan oroar

Bland annat har man varit missnöjd med hur Storbritannien tolkat innehållet i det protokoll som ska trygga en fortsatt fredlig utveckling i Irland och Nordirland.

- Jag måste säga att stämningen är ganska kritisk vad Storbritannien beträffar. Man är inte så nöjd med vad statsminister Johnson gjort. Men å andra sidan anser en stor majoritet att det är nödvändigt att vi har ett avtal med Storbritannien, säger socialdemokratiska EU-parlamentarikern Eero Heinäluoma.

Alviina Alametsä tittar rakt in i kameran och ler. I bakgrunden syns ett kontor.
Bildtext EU-parlamentarikern Alviina Alametsä.
Bild: Yle / Rikhard Husu

Gröna Europaparlamentarikern Alviina Alametsä ser även för sin del utmaningar i relationen med Storbritannien som man måste arbeta med i fortsättningen.

Att skjuta i sank avtalet hade ändå inte löst problemen.

- Det finns säkert frågor vi måste förhandla om i åratal och sådant som kommer att specificeras senare. Men att vi har ett avtal underlättar människors vardag både i Storbritannien och EU.

Barnier: En varningsklocka för Europa

Kvällens omröstning föregicks av en debatt där EU-parlamentarikerna hade möjlighet att reflektera över brexitprocessen och förhandlingarna med Storbritannien.

I sitt tal till parlamentet sa tidigare chefsförhandlaren Michel Barnier att brexit fungerar som en varningsklocka för EU.

- Varför valde 52 procent av britterna att rösta mot Europa? Orsaken kan ligga i den sociala ilskan och missnöjet i många regioner i Storbritannien. Samma missnöje finns även i Europa. Vår uppgift är att lyssna och förstå människornas känslor.

Arbetet med att tolka och uppdatera avtalet fortsätter i ett antal arbetsgrupper med representanter för EU och Storbritannien.

I avtalet ingår också en tvistlösningsmekanism för de fall där åsikterna går isär.

Kl. 10:21: Artikeln har uppdaterats med resultatet i omröstningen och EU-ledarnas kommentarer.