Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Medborgarinitiativet om att sänka bränsleskatten är oerhört populärt – och fyra andra nyheter att ha koll på den här morgonen

Från 2021
En bil tankas.
Bildtext Bränsleskatten borde sänkas med 50 procent enligt medborgarinitiativet.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

God morgon! Här listar vi fem nyheter som är bra att känna till den här onsdagsmorgonen.

Medborgarinitiativet om att sänka bränsleskatten är oerhört populärt

Medborgarinitiativet för att sänka bränsleskatten samlade för några veckor sedan 50 000 namn på ett dygn och har i nuläget nästan 100 000 namn. Det här innebär att initiativet kommer att behandlas i riksdagen.

Syftet med bränsleskatt är enligt Peter Lund, professor i teknisk fysik vid Aalto universitetet, att förändra vårt beteende och få oss att välja mer hållbara alternativ, men också att finansiera statens utgifter.

Han ser det därför inte som realistiskt att det nya medborgarinitiativet skulle få någon större påverkan.

I dag röjs det sista hindret undan för avtalet mellan EU och Storbritannien

Handelsavtalet mellan EU och Storbritannien får sitt slutliga godkännande i dag då siffrorna från gårdagens omröstning i EU-parlamentet presenteras.

Avtalet har tillämpats provisoriskt sedan årsskiftet i väntan på parlamentets ratificering.

Eftersom en majoritet av parlamentet röstar på distans så drar rösträkningen ut till morgonen, men det är sedan tidigare klart att en stor majoritet av parlamentet stöder avtalet.

Storbritanniens och EU:s flaggor bredvid varandra utanpå en byggnad.
Bildtext Kvällens omröstning föregicks av en debatt där EU-parlamentarikerna hade möjlighet att reflektera över brexitprocessen och förhandlingarna med Storbritannien.
Bild: Mostphotos

EU vill begränsa AI-användningen för att undvika framtida mardrömsscenarier

EU-kommissionen berättade nyligen att man vill begränsa hur artificiell intelligens får användas i framtiden. Om planerna får grönt ljus så kommer det att få konkreta konsekvenser för medborgare i hela unionen.

Det kan till exempel bli striktare regler för självkörande fordon, för ansiktsigenkänning och för automatiserad bedömning vid rekrytering och kreditgivning.

Enligt förslaget skulle till exempel ansiktsigenkänning förbjudas på allmän plats, med några få undantag, till exempel om man letar efter ett försvunnet barn eller ska stoppa en terrorattack.

Fredrik Heintz
Bildtext Fredrik Heintz som är biträdande professor vid Linköpings universitet menar att begränsningen i grund och botten handlar om att det finns risker med artificiell intelligens.
Bild: Mikael Hansson

Regeringen fortsätter förhandlingarna om budgetramarna

Förhandlingarna som skulle ta två dagar, går i dag in på en åttonde.

Onsdagen börjar med åtminstone Centerns riksdagsgrupps möte. Vad de övriga partierna gör och hur förhandlingarna går vidare är oklart.

I dag ska statsminister Sanna Marin också presentera Finlands exitplan för coronapandemin. Den som också kallas: "Statsministerns upplysning om planen för en kontrollerad avveckling av de restriktioner och rekommendationer som införts till följd av covid-19-epidemin". Det börjar klockan 14.

Pedersöre startar sommarskola för att fånga upp elever som halkat efter under pandemin

Redan innan coronapandemin fanns det en oro över en ökande skolfrånvaro och att allt fler elever halkar efter i skolgången. Den senaste tidens distansperioder har inte direkt hjälpt situationen.

I Pedersöre vill man därför motverka detta genom en sommarskola. Det handlar om att stöda elever som behöver uppmuntras och coachas i att till exempel läsa, hitta studieteknik, motivation och struktur på sin tillvaro.

– Eleverna ska inte lämnas ensamma i de här sakerna, för då kommer kanske ångesten krypande. Man får brist på motivation och då hamnar man kanske i en ond cirkel, säger Pedersöres bildningsdirektör Rolf Sundqvist.

Man i kontor
Bildtext Enligt bildningsdirektör Rolf Sundqvist är tanken att sommarskolan ska vara både för handplockade elever och för elever som anmält sitt intresse.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Väder

Det kyliga vädret fortsätter i hela landet. Det blir halvklart till mulet och lokalt förekommer regnskurar eller snöbyar. I natt klarnar vädret delvis upp.

Dagens högsta temperatur är +4 till +8 grader. I norr blir det lite kallare.

Diskussion om artikeln