Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mestis slutspelssensation Hermes lyckades inte ta vara på matchbollen i Karleby – 110 personer fanns i hallen, men bara 20 fick se matchen

Från 2021
Ketteräs Roope Mäkitalo har precis avgjort matchen i den fjärde finalens förlängning.
Bildtext Ketteräs Roope Mäkitalo har precis avgjort matchen i den fjärde finalens förlängning.
Bild: Tomi Hirvinen / Lehtikuva

I hockeyligan Mestis återstår bara en match. Finalserien mellan Hermes och Ketterä kommer att avgöras i en femte och avgörande match efter att Ketterä vunnit den fjärde finalen. I Karleby stannade klockan på tisdagskvällen på 91.15 då Ketteräs Roope Mäkitalo avgjorde. Den avgörande finalen spelas i Imatra på torsdag.

Karlebys hockeystolthet Hermes har stått för ett sensationellt slutspel i Mestis. Laget slutade nia i grundserien och fick kvala om en kvartsfinalbiljett.

I den avgörande slutspelskvalmatchen låg laget under med 0–3 mot Tuto då halva matchen spelats, men man vann med 4–3 efter förlängning. I kvartsfinalen slog Hermes grundserievinnaren Kiekko-Espoo med 2–0 i matcher och i semifinalen grundserietvåan Kiekko-Pojat med 2–0.

I finalen spelar Hermes mot grundserietrean Ketterä från Imatra. Inför tisdagens match i Karleby ledde Hermes med 2–1 i matcher och hade därmed möjlighet att säkra segern.

Hattrick av Sedlak

Ketterä inledde vassast och gick tidigt i den andra perioden upp i en 3–1-ledning. Zdenak Sedlak i Hermes stod för både 2–3-reduceringen och 3–3-kvitteringen. Tidigt i matchen hade han gjort matchens första mål och därmed stod tjecken för ett hattrick.

Matchen gick till förlängning och det behövdes två perioder för att få till ett avgörande. Då 91 minuter hade spelats fick Ketterä utdelning. Roope Mäkitalo noterades för segermålet.

– I samband med segermålet skickade jag bara pucken på mål och den råkade studsa rätt, sa backen Roope Reini till tidningen Keskipohjanmaa.

Matchen slutade 4–3 till Ketterä och därmed var serien kvitterad till 2–2 i matcher. Mestissegern avgörs nu i en avgörande femte match i Imatra på torsdag.

"Kraftsamling inför den avgörande matchen"

Hermes tränare Jere Härkälä tyckte att marginalerna var små.

– Matchen var oerhört jämn. Båda lagen hade sina chanser, både under ordinarie matchtid och i sudden death. Marginalerna är små. Ännu en gång lägger vi allt på spel, sa Härkälä till Keskipohjanmaa.

Joel Blomqvist, som har stått för ett vasst slutspel, vaktade Hermes mål och räddade 43 av 47 skott.

Ketteräs Jere-Matias Alanen framför Joel Blomqvist i Hermes mål.
Bildtext Ketteräs Jere-Matias Alanen framför Joel Blomqvist i Hermes mål.
Bild: Tomi Hirvinen / Lehtikuva

Hermes fick ta in 20 åskådare på läktarna, men 110 personer såg matchen i hallen. I puben fick nämligen 90 människor följa finalen via tv-skärmar, men arrangörerna var tvungna att skymma sikten till rinken för att de inte skulle betraktas som åskådare.

– Allt är hemåt, men man kan fundera på om det är bättre med 90 personer i en sillburk eller 200 åskådare i hela hallen, sa verksamhetsledaren Juuso Riksman till tidningen.

Resultat:

Hermes–Ketterä 3–4 (efter förlängning)

06.44 Zdenek Sedlak (Heikki Harju, Valtteri Meisaari) 1–0
09.11 Mikko Haaparanta (Jere-Matias Alanen, Niko Ahoniemi) 1–1
09.59 Jesse Viskari (Jesse Hallikas, Jesse Liuksiala) 1–2

21.41 Miika Tiihonen (Henry Karjalainen) 1-3
35.46 Zdenek Sedlak (Oskari Uomala, Juliius Reini) 2–3 PP

41.03 Zdenek Sedlak (Arttu Lausniemi, Oskari Uomala) 3–3 PP

91.15 Roope Mäkitalo (Roope Reini) 3–4

Målvakter:
Joel Blomqvist, Hermes: 7+5+9+10+12=43
Santeri Lipiäinen, Ketterä: 7+10+6+13+10=46

Det står 2–2 i matcher. Den femte och avgörande finalen spelas på torsdag i Imatra.

Diskussion om artikeln