Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten – 28.4.2021

Från 2021
Uppdaterad 28.04.2021 14:03.
En vårdare i färd med att ge över en spruta med coronavaccin till en annan vårdare.
Bild: Lehtikuva

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Snart står yngre grundfriska på tur för coronavaccin

I juni kommer de som är grundfriska och yngre än 30 år boende i Karleby att få coronavaccin, det förutsatt att vaccinleveranserna håller samma takt som för närvarande. Nästan alla invånare som är äldre än 70 har fått vaccinet, för tillfället vaccineras de som är 55 år och äldre samt de i riskgrupper.

I Vasa kommer grundfriska 40-åringar och äldre få coronavaccinet i slutet av maj, de som är yngre får vaccinet i juni. Nästan alla invånare som är äldre än 70 år har fått coronavaccinet, också en stor del av de som är 60 och äldre. Som bäst vaccineras riskgrupper och de som är 50 år och äldre.

- Det finns ett stort intresse för att få vaccinet och på grund av att det finns begränsad tillgång på vacciner orsakar det köer och väntande, säger Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta till Yle Uutiset.

Ett nytt fall i Mellersta Österbotten

Vårdsamkommunen Soite i Mellersta Österbotten meddelar att ett nytt fall av coronaviruset har konstaterats under det senaste dygnet.

Incidenstalet, det vill säga antalet smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är 2,6 i Mellersta Österbotten.

Inga patienter vårdas på sjukhus för coronavirusrelaterade sjukdomar för tillfället.

Tre nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Under det senaste dygnet har tre nya fall av coronaviruset konstaterats i Vasa sjukvårdsdistrikt. Under gårdagen togs 348 coronaprover.

Incidenstalet för de två senaste veckorna per 100 000 invånare är 18.

Vasa sjukvårdsdistrikt befinner sig på epidemins basnivå.

Ett nytt fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt meddelar att ett nytt fall av coronaviruset har konstaterats inom sjukvårdsdistriktet det senaste dygnet. Under gårdagen togs 487 coronatester.

Antalet smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna är 13,5.

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt befinner sig på epidemins basnivå.

Diskussion om artikeln