Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

1 500 unga besökte den mobila ungdomsgården Wauto i Jakobstad: ”Vi träffade ungdomar som vi vanligen inte träffar”

Från 2021
En svart bil som används för att hjälpa ungdomar ha något att göra.
Bildtext Husbilen Walkers, som kallas Wauto, åker runt mellan olika kommuner i Finland för att de lokala ungdomsarbetarna ska testa den. Erfarenheterna från Jakobstad är goda.
Bild: Teemu Hanhineva

I tre månader har ungdomsarbetarna i Jakobstad fått testa husbilen Wauto, som de använt för att söka upp ungdomar. Nu åker Wauto vidare till Vasa, men ungdomssekreteraren i Jakobstad, Tiina Höylä-Männistö, drömmer redan om att möblera en paketbil och fortsätta fältarbetet.

Husbilen Walkers, som kallas Wauto, åker runt mellan olika kommuner i Finland för att de lokala ungdomsarbetarna ska testa den. Konceptet med en patrullerande husbil tog form i fjol av föreningen Stationsbarnen och kring 30 kommuner har redan provat på modellen.

Nu senast har den varit i Jakobstad under tre månader från slutet av januari till slutet av april. Bilen har använts 37 gånger och 18 av de gångerna har den besökt skolor och de övriga gångerna har den kört omkring i staden på fredags- och lördagskvällar.

Omkring 40 unga har besökt bilen varje gång, totalt närmare 1 500.

– Vi brukar ha ungefär samma mängd på Tobaksmagasinet (ungdomsbyrån), men den här gången träffade vi också andra ungdomar än de vi vanligen träffar där. Nu lärde de känna oss och möjligen har vi fått nya besökare till tobaksmagasinet, och åtminstone har vi fått många nya följare på vår Instagramsida. Så vi är nöjda, säger Tiina Höylä-Männistö, ungdomssekreterare i Jakobstad.

Finns det planer på att skaffa en egen bil?

– Om vi skulle vinna på lotto så säkert gör vi det. Vi kommer att fortsätta fältarbetet som vi gjort med Wauto. Säkert till exempel nu i maj kommer vi att fara ut då och då till de ställen där vi träffat ungdomar nu.

Det behöver inte vara en dyr husbil, det räcker med en möblerad skåpbil dit ungdomarna kan komma och prata

― Tiina Höylä-Männistö, ungdomssekreterare

– Och om man skulle hitta en skåpbil som man kunde justera till liten egen mobilversion skulle det vara superbra. Det behöver inte vara en dyr husbil, det räcker med en möblerad skåpbil dit ungdomarna kan komma och prata.

Låg tröskel att besöka Wauto

Höylä-Männistö upplevde att det var låg tröskel för ungdomarna att komma till husbilen och prata.

– Ungdomarna var riktigt öppna och det var lätt att få kontakt med dem. Vi fick också bra feedback, de tyckte att vi var snälla och trevliga och de tyckte att det gick bra att prata med oss.

Tiina Höylä-Männistö
Bildtext Tiina Höylä-Männistö ser stor nytta med att kunna röra sig ute bland ungdomar.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Wauto åker nu till Vasa för att ungdomsservicen där ska ta den i bruk under maj och juni. Men i juli får Jakobstad låna den igen när Vasa stad har paus.

– Då får vi prova på att köra den sommartid också, när det inte är så kalla veckoslut som i januari.

Diskussion om artikeln