Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Rekordsommar utlovas för förlossningar inom HUS – samtidigt har tiotals barnmorskor sagt upp sig och fler hotar gå

Från 2021
Esbo sjukhus, infotavla som visar vägen till förlossningsavdelningarna
Bildtext Det föds årligen kring 16 000 barn på HUS förlossningssjukhus.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

För de barnmorskor som jobbar vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS förlossningssjukhus börjar gränsen vara nådd. Det säger ordförande för Nylands barnmorskeförening Eeva Hiila till Yle Uutiset.

Hon har en lång lista på saker som bidrar: barnmorskorna har mer jobb än tidigare men arbetet ska skötas på samma tid och med samma lön som förr. Snuttjobb och vikariat länkas i åratal utan att omvandlas till fasta anställningar, arbetet blir mer betungande och är redan ansvarsfullt och med oregelbundna arbets- och semestertider, och så vidare.

Mer ansvar syns inte i lönen

Enligt Hiila har arbetsbördan i förlossningssalen ökat när ingrepp och verksamhet flyttats dit från operationssalar och uppvakningsavdelningar.

Att arbetsgivaren förra veckan kom med information om att semesterveckorna under de bästa sommarmånaderna begränsas till tre istället för fyra var grädden på moset.

- Det knäckte kamelens rygg, flera personer är färdiga att säga upp sig på grund av det, säger Hiila.

Hiila berättar att arbetsgivaren organiserade om semestrarna efter att alla sommarvikariat inte kunde fyllas. Det går inte att stänga förlossningssalar på sommaren, barn föds hela tiden och nu utlovas dessutom en sommar med fler förlossningar än på länge.

Uudenmaan kätilöyhdistyksen puheenjohtaja Eeva Hiila
Bildtext Eeva Hiila som är ordförande för Nylands barnmorskeförening kritiserar HUS som arbetsgivare i hårda ordalag.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Semesterfrågan är extra laddad eftersom det inom kort tid skett mycket som begränsat möjligheterna att ta ut ledig tid. Redan tidigare har barnmorskorna sällan ledigt vid helger som jul och påsk.

HUS får inte tillräckligt med vikarier

Jobben på HUS förlossningsavdelningar har tidigare varit hett eftertraktade. Många söker sig till barnmorskeyrket för att de vill arbeta med förlossningar även om yrket är mycket mer, och HUS har setts som en intressant arbetsplats med mycket specialkunskap. Nu har man inte lyckats med rekryteringen.

Katja Koskinen som är överskötare för kvinnosjukdomar och förlossningar vid HUS vidkänns en del av den kritik barnmorskorna kommer med. Till exempel semesterarrangemangen som blivit droppen för många, säger hon var det bättre av två dåliga alternativ.

- Om vi hade gett barnmorskorna fyra veckors sammanhängande semester så hade alla skift varit underbemannade. Det hade belastat barnmorskorna ännu mer och dessutom äventyrat patientsäkerheten. Vi måste ha tillräckligt med kunnig personal på jobb hela sommaren igenom för att kunna sköta alla förlossningar, säger hon.

Bredare utbud på arbetsmarknaden orsak

Koskinen anser att det ligger flera olika orsaker bakom att HUS inte lyckats hitta vikarier. Dels är det en arbetsmarknadsfråga, jobb finns nu också på annat håll. Men hon ger barnmorskorna rätt i att arbetet i förlossningssalen är krävande och ansvarsfullt.

- Många upplever att lönen inte motsvarar arbetsmängden och ansvaret, säger Koskinen.

Eeva Hiila från barnmorskeföreningen kritiserar också i övrigt HUS som arbetsgivare.

- Det har varit stor konkurrens om jobben i HUS förlossningssalar, och då har HUS kunnat behandla personalen helt hur som helst, säger hon.

Enligt Hiila har personalen ofta stannat kvar till pensionen, men bara under de tre senaste åren har 30-40 barnmorskor sagt upp sig.

Personalbrist ska inte påverka patientsäkerheten

Överskötare Katja Koskinen säger att hon tyvärr inte har så mycket att ta till i det här läget. Personalpolitiska beslut fattas högre upp i administrationen och berör hela koncernen.

- Självklart diskuterar vi med personalen, och vi har säkert mycket vi kan lära oss av situationen nu om hur vi kan bli bättre, säger Koskinen.

Enligt Koskinen kommer förlossningarna att tas hand om i alla lägen, även med personalbrist på avdelningarna.

Planer för olika slag av avvikande lägen har redan tidigare arbetats fram, bland annat på grund av coronaläget. Utgångspunkten är att alla förlossningar sköts, men man kan bli tvungen att pruta på till exempel eftervården.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Kymmeniä kätilöjä on jo irtisanoutunut, ja lisää on luvassa, jos HUS ei muuta toimintatapojaan – kätilön mukaan lomien leikkaus katkaisi kamelin selän av Vesa Marttinen.

Artikeln är översatt av Cecilia Heikel

Diskussion om artikeln