Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs energi hoppas att västnylänningarna investerar i solparken: "Vi lovar att bygga mera solpaneler om allt säljs slut"

Från 2021
Solpaneler på rad.
Bildtext Det finns närmare 3 000 solpaneler i solparken i Björknäs.
Bild: Yle/Minna Almark

Raseborgs energi hoppas att också privatpersoner investerar i den splitternya solparken i Ekenäs. Målet är att all el i framtiden ska produceras från förnybara källor.

För två veckor sedan körde solparken intill riksväg 25 i Björknäs igång.

De 2 722 solpanelerna har en toppeffekt på en megawatt om förhållandena är optimala. I praktiken kommer toppeffekten ändå att ligga på runt 850 kilowatt, säger Frank Hoverfelt, som är vd för Raseborg energi.

Premiären för solparken infaller samtidigt som årets bästa produktionstid står bakom dörren.

- Maj är den bästa produktionsmånaden eftersom solen står högt och luften är klar. Verkningsgraden är lite bättre på våren när det är kyligt i luften, än under sommaren då solen står som högst, förklarar Hoverfelt.

Solparkens placering är A och O

En av de viktigaste frågorna när solparken skulle byggas var placeringen.

Raseborgs energi ägs till hundra procent av Raseborgs stad, som tydligt har uttalat en vilja att det ska produceras solenergi i staden.

Staden har också förbundit sig till att köpa en fjärdedel av solparkens elproduktion. Det motsvarar ungefär 2,5 procent av stadens hela elförbrukning.

Därför är det viktigt att solparken finns nära stadshuset på Ekåsenområdet, så att man kan dra en direkt elkabel dit.

Solpaneler i Björknäs i Ekenäs.
Bildtext Raseborgs energis värmecentral finns intill solparken. Bakom parken finns flera industrier.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Raseborgs energis egen värmecentral ligger ett par hundra meter från solparken och i grannskapet finns industriföretag som också köper el från solpanelerna.

- Det är jätteviktigt att vi får solenergiproduktionen till konsumtion så direkt som möjligt, säger Frank Hoverfelt.

Konsumenterna avgör om det byggs till

Tre fjärdedelar av solpanelernas elproduktion är redan såld till bland annat Raseborgs stad, Karis Telefon och blöjtillverkaren Delipap.

Nu vill energibolaget att småföretagare och privatpersoner också ska hoppa på tåget och investera i solpanelerna i Björknäs.

Porträttbild av Frank Hoverfelt.
Bildtext Frank Hoverfelt är vd för Raseborgs energi.
Bild: Yle/Minna Almark

Priset för en solpanel ligger på 3,90 i månaden. I praktiken är det ett sätt för privata kunder och företagare att vara med och stödja förnybar elproduktion och dessutom i hemregionen, säger Frank Hoverfelt.

- Det är konsumenterna som sist och slutligen bestämmer hur mycket förnybar elproduktion det finns. Nu har vi 25 procent kvar av solparken till salu. Om vi säljer den slut så kan vi lova att vi bygger mera!

Den första kunden som har reserverat solpaneler är pizzarestaurangen YLP!, som finns i Ekenäs.

Restaurangen har reserverat totalt 60 solpaneler, som tillsammans producerar ungefär lika mycket el som restaurangen förbrukar under ett år.

Förnybar el ska ersätta fossildriven

Många som vill vara med och producera solenergi gör det av ideologiska skäl, säger Hoverfelt.

Men det finns också många som är intresserade av tekniken och därför tycker det är intressant att investera i solpaneler.

Hans långsiktiga förhoppning är i alla fall att energin så småningom ska vara klimatsmart.

- Förhoppningen är att vi inom en så snar framtid som möjligt enbart har förnybar elproduktion. Vi vill bygga mer av de här anläggningarna för att fasa ut fossildriven elproduktion och ersätta den med förnybar produktion.

Diskussion om artikeln