Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Samlingspartiets beslut om att inte ställa sig bakom EU:s återhämtningspaket delar åsikter inom partiet – Lauri Kattelus: "Respektlöst handlande"

Från 2021
Lauri Kattelus.
Bildtext Arkivbild. Enligt Samlingspartisten Lauri Kattelus strider beslutet om att rösta blankt i riksdagen mot partiets EU-vänliga inriktning.
Bild: Yle / Kalle Mäkelä

Samlingspartiets riksdagsgrupp godkänner inte att Finland är med i återhämtningspaketet, i stället röstar man blankt i riksdagen. Det här har väckt missnöje inom partiet.

En av de som kritiserar riksdagsgruppens ställningstagande i frågan är Lauri Kattelus (Saml). Han är stadsdirektör i Letala och har tidigare fungerat som ordförande för stadsstyrelsen i Åbo. Enligt Kattelus skulle det vara ansvarslöst att fälla paketet i det här skedet.

- Det är väldigt respektlöst handlande från Samlingspartiet. Det går helt emot den inriktning som partiet så här långt haft gällande Europapolitiken, säger Kattelus.

Samlingspartiet är känt för att vara starkt EU-vänligt, och Kattelus tror att beslutet om att rösta blankt i frågan om återhämtningspaketet leder till att människors förtroende för partiet vacklar.

- Det här ger en ganska alarmerande bild av Samlingspartiet, om att åsikterna skiljer inom partiet. Just nu känns det som att Samlingspartiet har förlorat sig självt, säger Kattelus.

Kan ändå godkännas i riksdagen

Partiet motiverar sitt beslut med att man inte hört oppositionens åsikter i förhandlingarna, och att man är missnöjd med regeringens förhandlingsresultat med EU.

Enligt riksdagsgruppens ordförande Kai Mykkänen ska riksdagsgruppens medlemmar hålla fast vid partiets beslut om att rösta blankt.

Men trots det här har exempelvis riksdagsledamoten Wille Rydman skrivit i sin blogg och på Twitter att han tänker rösta emot EU:s återhämtningspaket i riksdagen.

Grundlagsutskottets krav på 2/3-delars majoritet uppnås, trots att Samlingspartiets röster inte räknas. Men det förutsätter att ledamöterna i regeringspartierna ställer sig bakom återhämtningspaketet.

Borde ha samarbetat med oppositionen

Samlingspartisten Ulla-Maija Vierimaa i Åbo ställer sig bakom riksdagsgruppens beslut om att rösta blankt i frågan. Men hon understryker att det inte är meningen att EU ska komma i svårigheter om det skulle bli så att Finland inte ställer sig bakom återhämtningspaketet.

- De tog inte med oppositionen i förhandlingarna, men man borde göra så. Man borde samarbeta med oppositionen i så här stora EU-frågor, säger Vierimaa.

Samlingspartiets Ulla-Maija Vierimaa.
Bildtext Arkivbild. Ulla-Maija Vierimaa (Saml) tycker det var rätt beslut av Samlingspartiets ledning att inte ställa sig bakom EU:s återhämtningspaket.
Bild: YLE/Nina Bergman

Inte ett politiskt spel

Samlingspartisten Markku Orell i Pargas är inne på samma linje som Vierimaa. Också han tycker att det skulle ha varit viktigt att regeringspartierna skulle ha lyssnat på oppositionens åsikter när det kommer till förhandlingarna med EU. Orell säger att han tror att man tänkt att det räcker med enkel majoritet för att få förslaget godkänt i riksdagen.

En äldre man med glasögon står och ser in i kameran.
Bildtext Markku Orell (Saml) i Pargas tycker det är viktigt att Samlingspartiet sände en tydlig signal om att också oppositionen måste höras i sådana här frågor.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

- Det här beslutet ger signalen att om frågorna är sådana att det krävs kvalificerad majoritet i riksdagen, så måste också oppositionen tas med i diskussionerna och så har man inte gjort.

Däremot tror inte Orell att Samlingspartiets agerande i den här frågan kommer påverka människors uppfattning om partiet.

- Det är klart att de finns de som tänker att det här är ett politiskt spel, men det tycker jag inte det här är frågan om. Det här gäller Finlands framtid.

Diskussion om artikeln