Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Roslanders storspel och Finlands starka start hjälpte inte – landslaget kroknade och åkte på femte raka kvalförlusten: "Räcker inte till i 60 minuter"

Från 2021
Max Granlund och Ian Martin i försvaret i en landskamp.
Bildtext Max Granlund och Ian Martin fick plus i kanten av förbundskaptenen Ola Lindgren.
Bild: Newspix24/Kalle Parkkinen

Patrik Roslander storspelade och Finland ledde. Sen kom tappet efter paus. Ola Lindgren får beröm för sin taktik, men förbundskaptenen medger att tröttheten kramade musten ur segerchanserna.

Femte raka förlusten i EM-kvalet – efter en insats som trots allt fylldes av positiva signaler.

Finlands handbollsherrar klarade av att hålla jämna steg med Nordmakedonien i knappt femtio minuter, men föll med 22–27 efter att siffrorna rann iväg på slutet i Riihimäki.

Med tanke på att Finland saknade en drös givna startspelare – bland annat Nico Rönnberg, Teemu Tamminen och Miro Koljonen – var tongångarna rätt optimistiska trots förlusten.

– Vi kan vara väldigt nöja med insatsen. Tyvärr föll vi ihop lite på slutet efter några kontroversiella domslut och tappade bollar, men överlag en riktigt bra match av oss, säger Max Granlund till Yle Sporten.

Roslander självkritisk

Trots att startuppställningen saknade de största namnen spelade Finland en utmärkt första halvlek. Många gånger har förbundskaptenen Ola Lindgren klagat på spelarnas brist på tuffa tag i försvarsspelet, men nu smällde spelarna på i defensiven.

Patrik Roslander i landskamp i handboll.
Bildtext Patrik Roslander stod för en stark målvaktsinsats.
Bild: Newspix24/Kalle Parkkinen

Nordmakedonien hade dessutom problem att överlista Patrik Roslander. Dicken-målvakten var som en panter i kassen och räddade skott efter skott.

– Ja-a… Vi förlorade ju, så jag borde ha klarat av att ta några skott till, säger Roslander efter matchen.

Granlund plussar däremot för lagets målvakt.

– Han spelade väl en av sina bästa matcher någonsin.

Lindgren ger också en tumme upp för Roslanders målvaktsspel.

– Roslander och våra niometersspelare sticker ut mest. Max Granlund drog ett stort lass, Fredrik Karlsson gjorde ett gott jobb på högernio trots att han är högerhänt och Ian Martin gjorde en fin första halvlek innan han mattades lite i andra.

"Ett fall framåt"

Hela det finländska laget tröttnade efter paus. Finland hade en tvåmålsledning halvvägs, men när Nordmakedonien kastade på fler fysiskt starka spelare vände matchen.

Finland mäktade bara med åtta fullträffar i den andra halvleken.

– Vi gör en bra match i 45 minuter. När tröttheten kom så kom också fler felbeslut, fler tekniska fel och utvisningar. Vi fick slita hårt när Nordmakedonien tryckte på med sina niometersspelare och mittsexan, säger Lindgren.

– Det här var ett fall framåt, men vi räcker inte till i sextio minuter. Man måste vara konsekvent hela vägen.

Ola Lindgren under timeout.
Bildtext Ola Lindgren förlängde sitt avtal med Finland i veckan.
Bild: Lehtikuva

Finland plockade ofta ut målvakten i anfallsspelet och fick utdelning på det i första halvlek.

– Vi har haft problem att skapa lägen. Om man inte hittar rätt i det uppställda spelet så måste man leta efter andra lösningar. Spel med sju utespelare är en lösning då.

Lindgren får beröm

Finland står kvar på noll poäng i EM-kvalgruppen. Motståndet har varit tufft hela vägen, men de två senaste matcherna har gett hopp.

I mitten på mars föll Finland med två bollar borta mot Schweiz och nu kom en klart starkare insats mot Nordmakedonien i jämförelse med höstmatchen i Skopje.

Yle Sportens expert Olle Stenius berömmer Lindgren efter dagens insats.

– Taktiskt får han till det väldigt bra. Hans plan fungerade och det gav Finland chansen att kunna vinna matchen. I framtiden får vi hoppas att fler nyckelspelare är med. Det har varit väldigt många frånvarande i det här kvalet.

Lindgren vill inte gömma sig bakom faktumet att frånvarolistan under EM-kvalet har varit lång.

– När vi har spelat mot Danmark får vi göra en utvärdering och inventering av truppen. Vi har pratat om att sätta upp lite nya riktlinjer och lite tuffare krav på spelarna och hela organisationen. De som vill vara med på det får gärna komma, annars får de stanna hemma.

EM-kvalet avslutas mot färska världsmästaren Danmark på söndag.

Handboll, EM-kval, grupp 7:

Finland–Nordmakedonien 22–27 (14–12)

Finland: Max Granlund 6, Benjamin Helander 4, Ian Martin 4, Fredrik Karlsson 3, Robin Sjöman 2, Roni Syrjälä 1, Fredrik Forss 1

Nordmakedonien: Kiril Lazarov 5, Filip Kuzmanovski 5, Goce Georgievski 4, Stojanche Stoilov 2, Igor Gjorgjiev 2, Filip Mirkulovski 2, Dejan Manaskov 1, Martin Velkovski 1, Filip Taleski 1, Zharko Peshevski 1, Bojan Madzovski 1, Martin Serafimov 1, Marko Misheivski 1.

Diskussion om artikeln