Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"En dos av hopp!" – Joe Bidens tal till kongressen hyllar framsteg i vaccination och sysselsättning under hans första 100 dagar

Från 2021
Uppdaterad 29.04.2021 06:41.
President Joe Bidens första tal till kongressen kretsade kring coronapandemin och ambitiösa sysselsättningsmål. Vicepresident Kamala Harris och talman Nancy Pelosi klappar i bakgrunden.
Bildtext President Joe Bidens första tal till kongressen kretsade kring coronapandemin och ambitiösa sysselsättningsmål. Vicepresident Kamala Harris och talman Nancy Pelosi klappar i bakgrunden
Bild: EPA-EFE/Chip Somodevilla

USA:s president Joe Biden hyllade det lyckade vaccinationsprogrammet och ambitiösa sysselsättningsmål i sitt första tal till kongressen. Ingen annan president har skapat så många nya jobb under sina första hundra dagar, konstaterade Biden.

Joe Biden höll sitt första tal till kongressen som president under ett enormt säkerhetspådrag i Washington. Talet var historiskt av flera anledningar. För första gången var det två kvinnor som satt bakom presidenten under talet – vicepresident Kamala Harris och talman Nancy Pelosi – något som han också påpekade i början av talet.

Coronapandemin präglade också åhörarna i kammaren. Den här gången hade presidenten inte bjudit in några gäster och endast 200 personer fick vara närvarande. Övriga senatorer och medlemmar av representanthuset fick följa med talet hemifrån eller från sina kontor.

"Amerika är på gång igen"

Joe Biden hyllade den framgångsrika vaccinationskampanjen i början av talet. Han konstaterade att han ärvde ett land i kris, med hänvisning till pandemin men också stormningen av kongressen, som han kallade "den värsta attacken mot vår demokrati sedan inbördeskriget."

– Vaccinationen innebär en dos av hopp. Amerika är på gång igen. Vi förvandlar farorna och kriserna till möjligheter, sade presidenten.

Det är dags för storföretagen i Amerika och den rikaste procenten att betala sin rättvisa andel

Han noterade att antalet avlidna äldre personer har rasat och att man har gett 220 miljoner vaccindoser, vilket är mer än dubbelt fler än de 100 miljoner doser som han utlovade under de första 100 dagarna som president.

Han påminde också om att alla som är över 16 år gamla har rätt att vaccineras.

– Gå och vaccinera er, Amerika, det är tillgängligt, uppmanade Biden

Joe Biden talade om framtidshopp och samarbete över partigränserna.
Bildtext Joe Biden talade om framtidshopp och samarbete över partigränserna.
Bild: EPA-EFE/Chip Somodevilla

Investeringar för 4 000 miljarder dollar

Biden kopplade ihop pandemin, ekonomin, sysselsättning och kampen mot klimatförändringar, då han talade om sina ambitiösa investeringsplaner, som skall finansieras med höjda skatter för rika individer samt företag.

Han sade att han vill höja minimilönen i USA till 15 dollar i timmen och investera i infrastruktur, utbildning, det sociala skyddsnätet och kampen mot klimatförändringar.

Den totala summan för planerna rör sig kring 4 biljoner, det vill säga
4 000 miljarder dollar.

Skatterna höjs endast för dem som förtjänar över 400 000 dollar om året, lovade Biden.

– Det är dags för storföretagen i Amerika och den rikaste procenten att betala sin rättvisa andel.

– Den högsta personliga skattesatsen går upp till 39,6 procent. Det är detsamma som då George W. Bush blev president, sa Biden som också vill höja skatterna för företagens realisationsvinster

Bidens skatteplaner liknar i flera avseenden senator Elizabeth Warrens planer, men han försökte ta avstånd från den vänsterliberala falangen inom det Demokratiska partiet, som Warren representerar.

– Jag är inte emot miljardärer, i motsats till andra i mitt parti, men de måste betala sin rättvisa andel, sa Biden.

Endast 200 personer tilläts in i kammaren under Bidens första tal till nationen.
Bildtext Endast 200 personer tilläts in i kammaren under Bidens första tal till nationen.
Bild: EPA-EFE/Chip Somodevilla / POOL

Vapen, George Floyd och Afghanistan

Biden talade också om behovet att göra något åt vapnen och våldet som hotar amerikaner.

Han kallade våldet som vapnen orsakar "en epidemi" och han vädjade till lagstiftarna om att att göra något för att begränsa åtkomsten till vapen.

– Jag kommer att göra mitt yttersta för att skydda det amerikanska folket för vapenvåldet, men det är dags även för kongressen att agera.

Biden är medveten om att republikanerna bestämt motsätter sig allt tal om vapenlagar, nyinvesteringar och klimatmål. Han talade därför flera gånger om behovet att samarbeta över partigränser.

Biden vill bland annat bannlysa stormgevär och få till stånd enhetliga bakgrundskontroller för dem som skaffar sig vapen, men det lyckas inte utan republikanernas stöd.

– Vi vill inte ändra konstitutionen, våra krav är rimliga och jag tror inte att det här är en demokratisk eller republikansk angelägenhet, det är en amerikansk angelägenhet.

Vi har alla sett orättvisans knä på svarta Amerikas nacke

Han upprepade sitt stöd för federala polisreformer och uppmanade kongressen att stifta en ny polislag som har fått sitt namn efter den mördade George Floyd.

– Vi har alla sett orättvisans knä på svarta Amerikas nacke, sa Biden
med hänvisning till att det snart har gått ett år sedan Floyd dog i Minneapolis.

Talet kretsade till största delen kring inrikespolitik och ekonomi, men han talade också om spänningarna med Kina och USA:s reträtt från Afghanistan i den utrikespolitiska delen av talet.

Republikanerna höll som vanligt ett svarstal genast efter Bidens anförande. Talet hölls av den enda färgade republikanska senatorn Tim Scott, som bland annat hyllade Donald Trumps Vita hus för att ha producerat de vaccindoser som nu sprids ut över USA.

– Den här administrationen har ärvt en våg som redan hade vänt. Coronaviruset är på flykt, sade senatorn Tim Scott.

Källor: AP, Reuters, Washington Post

Diskussion om artikeln