Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förundersökningen kring omsusad munskyddsaffär till åtalsprövning – tre personer misstänks för missbruk av förtroendeställning

Från 2021
Försörjningsberedskapscentralens skylt i Helsingfors.
Bildtext Centralkriminalpolisen är klar med förundersökningen angående FBC:s interna förfaranden i munskyddsaffären.
Bild: Silja Viitala / Yle

Förundersökningen om Försörjningsberedskapscentralens anställdas roll i samband med munskyddsaffären är nu färdig och ärendet går till åtalsprövning, meddelar polisen på sin hemsida. Tre personer är misstänkta för missbruk av förtroendeställning.

Centralkriminalpolisen inledde i maj ifjol en förundersökning om det interna förfarandet inom Försörjningsberedskapscentralen då skyddsutrustning köptes in.

Anställda vid centralen, och personal vid Social- och hälsovårdsministeriet och Arbets- och näringsministeriet hördes som vittnen under förundersökningen.

Ärendet går nu till åtalsprövning.

CKP utreder även grovt bedrägeri

I samband med munskyddsaffärerna utreds också ett grovt bedrägeri. Två personer är misstänkta, men Centralkriminalpolisens förundersökning angående bedrägeriet är inte klar.

– Avsikten är att förundersökningen gällande bedrägeriet ska vara färdig före semestertiderna. De åtgärder som behövs för förundersökningen har i praktiken redan vidtagits, säger undersökningsledaren, kriminalöverkommissarie Mikko Laaksonen vid Centralkriminalpolisen.

Under utredningen beslagtog polisen tillgångar till ett värde av sammanlagt över tre miljoner euro och två värdefulla bilar.

Helsingfors tingsrätt har förlängt tidsfristen för väckande av åtal till augusti 2021.