Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Ilon är sitt skivbolags stora internationella satsning: Det skulle vara orättvist att inte tro på det själv då så många människor jobbar för mig

Från 2021
Uppdaterad 04.05.2021 14:21.
Ilon sitter på ett höghustak. skorsten syns och en molnig himmel.
Bildtext Ilon siktar mot stjärnorna.
Bild: Sebastian Bergholm

Ilon Adlercreutz har vuxit upp med en tro på att hon kan göra vad som helst. Samtidigt har hon jobbat på att våga bli artist eftersom hon som ung var så obekväm med att uppträda.

Att utnämna en ny, lovande artist till framtida stjärna är enkelt. Det väcker folks intresse och journalisten behöver inte bära ansvar för om löftena infrias.

Artisten däremot får bära den eventuella pressen.

Ilon, som är uppvuxen i Kyrkslätt och som nu studerar på Soc&kom, befinner sig plötsligt i en roll där skivbolag och journalister är eniga om att hon verkligen har möjlighet att slå igenom internationellt.

Ilon med mikrofon, under discokula.
Bildtext Det gäller att ta ikoniska bilder. Ilon fotograferad av Julian Riikonen.
Bild: Julian Riikonen/Warner

Hennes första låt "Selfish Love" gavs ut år 2020 och väckte direkt uppmärksamhet i Finland, men också utomlands.

Hon har uppmärksammats av inflytelserika amerikanska collageradioprogrammet “We found new music” och sjungit in en - hittills opublicerad - låt skriven av storproducenten Finneas ”Billie Eilish bror” O´Connell.

All hype verkar inte rubba Ilon, då jag dokumenterar hennes arbete med nya låten Tobacco under några månader vintern 2021.

- Det finns ett sug i det här, att inte veta, det är det som gör hela idén om en artistkarriär så romantisk.

Lyssna på Musikdokumentär om Ilon, där hon jobbar med låten "Tobacco" i studion, gör streamspelning till USA och filmar in en musikvideo.

Tobacco - den tredje, viktigaste låten

Ung i en stad, en magisk natt som man önskar att aldrig tog slut, minnet av ett silvrigt hår, läderkläder, och att sen vakna upp till doften av rökta cigaretter och märka att hon är borta.

Med sitt tredje låtsläpp ”Tobacco” beskriver Ilon en situation där man har hittat någon som kunde bli speciell, men där man kanske redan förlorat henne.

Ilon och Ilkka Wirtanen poserar bredvid varandra i en musikstudio, Högtalare i bakgrunden. De ler i mjugg.
Bildtext Ilon och Ilkka Wirtanen under arbetet med Tobacco.
Bild: Sebastian Bergholm

Detaljrikedomen i texten gör att låten känns i hela kroppen, den är enkel att relatera till egna minnen och dess energi påminner om att livet, ungdomen är till för att utforska staden, sig själv och andra människor.

Det vill säga, allt sådant som vi alla är berövade just nu då vi sitter hemma och trycker då krogarna stängts som coronaåtgärd och livet är lagt på undantag.

- Det känns att det här har varit en viktig låt för folk just nu, våren kommer men det har varit tungt för många unga.

- En kompis gjorde en story på Instagram som berättade att “den här låten får mig att vilja klippa av håret och bara njuta av livet”.

Ilon sjunger intensivt i mikrofon
Bildtext "I woke up to the smell of Tobacco."
Bild: Sebastian Bergholm

Ilon låtskrivande handlar om att undersöka egna upplevelser och erfarenheter som hon hunnit uppleva hittills i livet.

- För att kunna skriva ärlig text måste du kunna titta inåt. Det som gör oss till människor är att vi lever i samverkan med andra.

Musik i smyg

För Ilon är det en ny erfarenhet att plötsligt ha ett stort fokus på sig. Hon upptäcktes på YouTube 2019 av a&r-mannen Fredi Lundén och skrev kontrakt med sitt skivbolag samma år.

- Jag har alltid vågat tro, jag kommer från en familj där man sagt att du kan göra vad som helst, man behöver inte ha yttre potential, utan att det handlar om att våga ta första steget.

Och samtidigt berättar hon om en blyghet och en självbild som hon var tvungen att ta sig över, för att kunna göra det hon gör idag.

Ilon, mikrofon och gitarri bakgrunden. Ansiktet i profil.
Bildtext Att få arbeta med musik i studio är en uppfylld dröm för Ilon.
Bild: Sebastian Bergholm

Under det tidiga 2010-talet var det populärt att ladda upp sin egen musik på YouTube.

Hon berättar hur hon gömde sig i familjens gårdsbyggnad, eller täckte för glasdörren till sitt rum med lakan, så att ingen skulle se vad hon höll på med då hon sjöng i mikrofonen hon fått i julklapp.

- Det var så sårbart att vara framför kameran och sjunga, stänga ögonen. Det var en sida jag inte hade visat utåt för jag var så blyg o inte så bekväm att uppträda.

Ilon vid synth på sitt köksbord, lägger på sig hörlurar, discolampa i förgrunden.
Bildtext Ilon jobbar med idéfrön vid sitt köksbord, under discolampans ljus.
Bild: Sebastian Bergholm

Ilon laddade i smyg upp sina egna låtar och fick många positiva kommentarer.

- Nog är det ändå ganska cool att nån sagt att ”Ilon vad du är duktig”, att dom vågat drömma för dig! Och du hoppar på det tåget.

- Då började jag fatta att jag kan se mig som någon slags sångare. Inte artist men...

"Att tro att jag kan gå hur långt som helst"

Ilons karriär har inneburit fotosessioner, radiospelningar, intervjuer, hon utsågs till landets andra största framtidslöfte av YleX, något som hon uppskattar högt.

Men på grund av coronarestriktionerna har det inte blivit några liveuppträdanden ännu, däremot många studiosessioner med Ilkka Wirtanen, som hon just nu skriver sin musik med.

Steget från att sjunga till att vara artist har inneburit att röra sig bort från den egna bekvämlighetszonen och också tidigt visa upp nya sidor av sig själv och acceptera att man ses i ett nytt ljus.

- Jag ville inte väcka extra uppmärksamhet, att folk skulle bilda en uppfattning som jag inte kunde kontrollera, så jag ville att allt skulle vara som det var.

Ilon på lurvig matta, ser in i kameran. Kraftig makeup. Dunkelt ljus.
Bildtext Julian Riikonen och Matias Jalmari fotade och filmade Tobaccosessionerna.
Bild: Julian Riikonen/Warner

Då jag följer med Ilon på en video- och fotosession så får jag se ett exempel på hur hon tar plats framför kameran och gör det som krävs.

- Jag är fortfarande blyg men herregud vad jag har kommit långt med det. För ett år sedan skulle jag inte ha kunnat tro att jag har en videoshoot fullt med människor i rummet och bara släppa loss.

Ilon berättar att hennes föräldrars stöd och omdöme varit viktigt, att de inte stödjer bara för att hon är deras barn, utan för att de också tror att hon har det som krävs för att skapa sig en artistkarriär.

- Jag visste inte att du verkligen kunde sjunga. Ilon berättar att mammans reaktion på ett uppträdande hon gjorde som barn betytt mycket.

Ilon vid fönster, själgardin dragen ner.
Bildtext Ilon under fotosessionen - att ta plats framför kameran var en ny upplevelse.
Bild: Sebastian Bergholm

Skivbolagets stora satsning

Vill man bli stor i Finland skall man vanligtvis sjunga på finska.

Ilons karriär riktar sig inte enbart på Finland, utan byggs noggrannt upp genom att satsa på de nordiska länderna och hon har redan uppmärksammats av inflytelserika collageradiostationen ”We found new music”, i USA.

Under vintern 2021 gör Ilon ett onlineuppträdande för kanalen, ett likadant som superstjärnan Billie Eilish har gjort.

Det klippet har visats av 4 miljoner tittare och Ilon berättar att hon är inställd på att hennes video skall få lika många visningar.

Ilon och Ilkka Wirtanen spexar i studion, båda skrattar.
Bildtext Ilon och Ilkka Wirtanens samarbete har belönat Ilon med andra platsen på Yle-X "genombrottslista" 2021.
Bild: Sebastian Bergholm

- Man måste ju våga drömma, jag vill utgå från det. Det finns så många hinder på vägen, om tankarna inte sitter rätt, det är det enda jag kan kontrollera.

Ilon berättar att hon tycker att det är fint att hennes musik spelas i Amerika, då hon en gång valt att skriva på engelska.

Skivbolagets kontakter gav henne också chansen att sjunga in en låt skriven av Finneas O´Connell, en producent som skapat många stora hitlåtar.

Det här är något som uppmärksammats, trots att låten ännu inte släppts. För Ilon är det vardag, men samtidigt omtumlande.

- Vitsi så många dörrar är öppna, jag är helt i början och att jag ens fått lyssna på en oskriven låt av någon som Finneas...

Ilon vid kakelugn, på den vinyler. Hon ler.
Bildtext Ilon hemma.
Bild: Sebastian Bergholm

Ilon konstaterar ändå att hon just nu vill fokusera på de egna nya låtarna, men att Finneas-låten kanske släpps en dag.

Ilon förhåller sig lugnt till alla förväntningar som ställs på henne och scenarion som målas upp.

- Det är en självklarhet om jag fortsätter, att jag måste ha en tro på att det blir bra.

- Jag känner att det skulle vara orättvist då jag har massor av människor som jobbar för mig och tror på det, att jag inte själv skulle tro på det.

Hur kom "Tobacco" till och hur låter den? Lyssna på Musikdokumentär med Ilon:

Ilon - Hon upptäcktes på YouTube och kan bli Finlands nästa internationella popstjärna

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln