Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagsledamoten Päivi Räsänen åtalas för tre fall av hets mot folkgrupp

Från 2021
Uppdaterad 29.04.2021 14:00.
Riksdagsledamoten Päivi Räsänen (KD) i riksdagen. Hon talar i en mikrofon.
Bildtext Päivi Räsänen har bland annat på sociala medier skrivit inlägg som varit kränkande mot homosexuella.
Bild: Lehtikuva

Riksåklagaren har väckt åtal mot riksdagsledamot Päivi Räsänen (KD) för tre fall av hets mot folkgrupp.

Åtalen gäller tre olika sakhelheter:

1. Enligt riksåklagaren har Räsänen utarbetat en text där hon framför åsikter och information som är nedsättande för homosexuella. Räsänen påstår enligt åklagaren bland annat att homosexualitet är en vetenskapligt bevisad psykosexuell utvecklingsstörning.

Päivi Räsänen har sagt att hon står för texten.

2. Dessutom har Räsänen på sitt Twitter- och Instagramkonto och på sin Facebooksida publicerat en nedsättande åsikt om homosexuella, enligt vilken homosexualitet är en skam och en synd.

3. Räsänen har vidare i radiokanalen Yle Puhes program, i ett avsnitt med rubriken ”Vad tänkte Jesus om homosexuella?” framfört nedsättande uttalanden om homosexuella.

Åklagaren: Uttalandena kränker homosexuellas människovärde

Enligt åtalet kränker Räsänens uttalanden homosexuellas människovärde, och överskrider därmed gränserna för yttrande- och religionsfriheten.

Riksåklagaren anser att Räsänens uttalanden medför fördomsfullhet, förakt och hat gentemot homosexuella. Stämningsansökan har inlämnats till Helsingfors tingsrätt.

Räsänen var också misstänkt i ytterligare ett fall av misstänkt hets mot folkgrupp, men brottsutredningen i det fallet har lagts ner.

Räsänen försvarar sig: Det handlar om Bibelns läror

Päivi Räsänen säger att riksåklagarens beslut att väcka åtal är överraskande och upprörande.

Hon anser sig inte vara skyldig till något brott, säger hon i ett pressmeddelande.

"Jag anser inte att jag skulle ha gjort mig skyldig till att hota, smutskasta eller kränka någon folkgrupp. I alla de här fallen handlar det om Bibelns läror om äktenskapet och kön", säger hon.

I grunden handlar fallet enligt Räsänen om i fall man i Finland får framhålla och uttrycka en tro som baserar sig på Bibelns och de kristna kyrkornas traditionella läror. Hon försäkrar att hon försvarar homosexuellas människovärde och mänskliga rättigheter.

I sitt pressmeddelande uppmanar hon också andra att använda sin yttrande- och religionsfrihet.