Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs stadsdirektör kände inte till att parkeringen på Karis station blir avgiftsbelagd: ”Jag är bestört – mycket negativ signal till pendlarna”

Från 2021
Uppdaterad 29.04.2021 16:23.
Ett tåg vid Karis tågstation.
Bildtext Från och med lördag 1.5 är det endast tillåtet att avgiftsfritt stanna några minuter med bilen till höger för att släppa av eller plocka upp någon. Alla andra parkeringsplatser kostar pengar.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Beskedet om att göra parkeringen på Karis järnvägsstation avgiftsbelagd kom som en blixt från en klar himmel. Det säger Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist.

Staden hade inte på förhand fått någon information om att Senatstationfastigheter gör parkeringen på Karis station avgiftsbelagd från och med den första maj.

Beskedet är en väldigt dålig nyhet för staden, anser stadsdirektören som är oroad att fler kommer att välja bilen i stället för tåget.

”Jag är bestört över det här. Det är en mycket negativ signal till pendlarna, till möjlig inflyttning och negativt ur klimatsynvinkel om man på grund av det här reser mindre med tåg”, skriver Ragnar Lundqvist i ett mejl till Yle Västnyland.

Stadsdirektören kommer att ta upp frågan till diskussion på stadsstyrelsens möte på måndag (3.5). Då ska de bland annat diskutera hur beslutet påverkar de närbelägna affärernas och yrkesutbildaren Axxells parkering.

Den nya tunneln gör det möjligt att lämna bilen på centrumsidan och gå till tåget därifrån.

Två män sitter vid ett bord och ser ner mot några papper. Framför den ena mannen finns en bärbar dator och den andra har en portfölj.
Bildtext Varken Anders Walls eller Ragnar Lundqvist kände till Senatstationfastigheters planer.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Också stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP) anser att beslutet är mycket negativt och han ser en risk att de övriga parkeringarna i Karis centrum blir överfulla.

”Vi måste föra en diskussion om alternativ till det här”, skriver Walls i ett mejlsvar.

Riksdagsledamoten Johan Kvarnström (SDP) betecknar Senatstationfastigheters beslut som ett hårt slag mot pendlarna.

I ett Facebookinlägg skriver han att det statliga bolaget först borde ha inlett diskussioner med staden:

”En lösning kan och bör nås, speciellt då bolaget uppenbarligen också vill göra sig av med fastigheten i fråga.”

En planändring har inte diskuterats

Senatstationfastigheters Virpi Koikkalainen betecknar beslutet med avgiftsbelagd parkering på Karis järnvägsstation som en tillfällig lösning.

På sikt vill Senatstationfastigheter bli av med stationsområdena de förvaltar.

För att det ska bli möjligt krävs det planändringar för att byggnaderna och områdena ska kunna användas för boende och näringsverksamhet.

Stadsdirektör Ragnar Lundqvist bekräftar att det inte har förts några diskussioner om att inleda en planändring vid Karis station.