Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fridays for Future fick rätt i domstol: Tyskland tvingas skärpa sin klimatlag

Från 2021
Demonstranter i båt på en flod i Berlin den 19 mars 2021.
Bildtext Fridays for Future ordnade en båtdemonstration i Berlin, den 19 mars.

Den tyska klimatlagen står i strid med grundlagen och måste skärpas. Den tyska grundlagsdomstolen fällde sitt avgörande under torsdagen och man slår fast att den nuvarande lagen bättre måste ta i beaktande kommande generationer.

Inom rörelsen Fridays for Future firar man domslutet som en stor seger.

Utgående från besvär inlämnade av flera klimataktivister har den högsta tyska författningsdomstolen i Karlsruhe tagit ställning till om klimatlagen från år 2019 är förenlig med grundlagen.

Under torsdagen kom beskedet att lagen delvis strider mot grundlagen, eftersom den inte slår fast några exakta sänkningar av koldioxidutsläppen från och med år 2031.

Det här betyder enligt domstolen att yngre generationers rättigheter kränks och lagen måste därför förbättras på den här punkten.

"Beaktar inte klimatförändringens fara för framtida generationer tillräckligt"

Den nuvarande lagen slår endast fast åtgärder för att minska koldioxidutsläppen fram till år 2030 och den tar därför enligt domstolen inte i tillräckligt hög grad fasta på den fara som klimatförändringen utgör för kommande generationer.

Bland annat ser domstolen en risk för att man med nuvarande lagstiftning på kort sikt går in för relativt lindriga minskningar av koldioxidutsläppen och att kommande generationer på så sätt tvingas leva med de radikala minskningarna och de frihetsbegränsningar som det innebär.

I domslutet hänvisar man till den tyska grundlagens paragraf 20a, som säger att staten också har kommande generationers livsförutsättningar att ta i beaktande.

Man har nu tid till slutet av år 2022 att förbättra lagen och skriva ner klarare utsläppsmål för tiden efter år 2030.

"Vi har vunnit"

Torsdagens domslut har välkomnats på många håll.

– Vi har vunnit, jublar Luisa Neubauer från Fridays for Future på Twitter.

De grönas partiledare och kandidat till förbundskanslerposten Annalena Baerbock talar om ett historiskt beslut som skyddar friheterna för hennes generation samt för barnen och barnbarnen.

På Twitter skriver hon vidare om att de kommande åren är avgörande med tanke på ett konsekvent handlande i kampen mot klimatförändringen.

Inom det liberala partiet FDP hoppas man nu på en nystart inom klimatpolitiken. Den här nystarten borde enligt representanter för partiet bygga på mer långsiktighet och mer rättvisa generationerna emellan.

Tysklands kristdemokratiske ekonomiminister Peter Altmaier ser att domstolsbeslutet har en stor betydelse, men samtidigt oroar han sig över mindre planeringssäkerhet inom näringslivet.

Diskussion om artikeln