Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Jag har blivit ett förskräckligt skelett" – en mager Navalnyj fortsatte sina verbala attacker mot Putin och åklagarna i rätten

Från 2021
Uppdaterad 30.04.2021 09:52.
Väggmålning av Navalnyj målas över - svårare för Kreml att måla över originalet - Spela upp på Arenan

Ryska myndigheter har väckt nya åtal mot den fängslade ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och hans medarbetare. Navalnyj själv framträdde i dag i rätten via en videolänk från fängelset.

Oppositionsledaren avslutade förra veckan en tre veckor hungerstrejk. På bilderna från rätten syns en mager och sliten Navalnyj med rakat huvud.

– Jag fick besöka badhuset i går. Det fanns en spegel där. Jag såg mig själv och insåg att jag blivit ett förskräckligt skelett, sa Navalnyj i rätten.

Dagens domstolsförhandlingar gällde Navalnyjs överklagan av en förtalsdom. Enligtdomen ska Navalnyj ha skymfat en krigsveteran, vilket oppositionsledaren förnekar.

Överklagan förkastades

Navalnyj rapporteras ha lidit av svåra ryggproblem i fängelset och hungerstrejken försvagade honom så allvarligt att läkare varnade för att hans liv var i fara.

Trots det verkar oppositionsledaren ännu inte vara beredd att kasta in handduken i sin kamp med makthavarna i Kreml.

I sitt vittnesmål till rätten sa Navalnyj att det är åklagarna och alla som drivit processen mot honom som borde vara åtalade.

Navalnyj hänvisade till Putin som kejsaren utan kläder och sa att landet förfaller för varje år av Putinstyre.

Domaren förkastade Navalnyjs överklagan kort efter oppositionsledarens tal.

Nya åtal

Myndigheterna har stegvis trappat upp sina attacker mot Navalnyjs medarbetare och organisation. På torsdagen meddelade statsåklagaren att en ny förundersökning inletts mot oppositionsledaren och hans medarbetare.

Enligt åklagaren misstänks Navalnyj för att ha grundat en organisation som hotar medborgarnas grundläggande rättigheter.

Brottet kan bestraffas med upp till fyra års fängelse.

Upplöser nätverk

Oppositionsledarens medarbetare meddelade på torsdagen att de upplöst hans regionala nätverk av kampanjkontor. Orsaken är den domstolsprocess som pågår mot Navalnyjs organisationer.

En domstol i Moskva ska ta ställning till om Navalnyjs organisationer ska klassas som extremiströrelser och totalförbjudas.

Huvudförhandlingen i fallet inleds den 17 maj, men myndigheterna har redan infört ett tillfälligt förbud mot både det regionala nätverket och Navalnyjs stiftelse mot korruption.

Navalnyjmedarbetaren Leonid Volkov, som leder de regionala kontoren från exil i Litauen, sa på torsdagen att det är omöjligt att fortsätta arbetet.

– Tyvärr är det omöjligt att arbeta under de här omständigheterna. Vi nedmonterar nu Navalnyj-högkvarterets nätverk, sa Volkov.

Enligt Volkov kommer en del av de regionala kontoren att fortsätta sin verksamhet som obundna politiska organisationer.

Navalnyjs stiftelse mot korruption har också tvingats avbryta delar av sin verksamhet på grund av tillfälliga förbud.

Källor: AFP, Reuters, AP

Uppdaterad den 30.4 kl. 9.50 med länk till text om den första rättegången i fallet med krigsveteranen.

Diskussion om artikeln