Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Längdlandslaget har hittat Martin Norrgårds ersättare – Iivo Niskanens tidigare guldvallare tar över

Från 2021
Mika Venäläinen vallar skidor.
Bildtext Efter en paus på ett år är Mika Venäläinen tillbaka i landslaget.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Det har blåst runt positionen som vallachef i det finländska längdlandslaget de senaste åren. Rutinerade Mika Venäläinen är nu klar som Martin Norrgårds efterföljare.

För ett par veckor sedan klarnade det att Martin Norrgård inte fortsätter som vallachef i det finländska längdlandslaget.I samma veva presenterades Norrgård som nygammal vallare i det svenska landslaget.

På torsdagen gick det finländska skidförbundet ut med namnet på Norrgårds ersättare i vallabussen. Valet föll på Mika Venäläinen, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Venäläinens avtal sträcker sig över de två kommande säsongerna – med OS i Peking och VM i Planica som de tydliga höjdpunkterna. Han inleder arbetet omgående.

– Jag blev tillfrågad och jag tar emot utmaningen med intresse. Jag har tagit med mig mycket från tidigare säsonger och det känns bra att börja bygga en helhet av det här, säger Venäläinen i ett uttalande.

Under senare år har Venäläinen framför allt profilerat sig som stjärnåkaren Iivo Niskanens personliga vallare. Han skötte om Niskanens skidor när det blev VM-guld i Lahtis och OS-guld i Pyeongchang.

Efter säsongen 2019/2020 valde Venäläinen att kliva ur spår efter att ha varit med sedan 1997, men nu är han alltså tillbaka när landslaget inleder resan mot OS-vintern.

Diskussion om artikeln