Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Specialrevision av Revisionsverket: Brister i upphandlingar och generaldirektören Yli-Viikaris reseräkningar

Från 2021
Tytti Yli-Viikari suureen valiokuntaan kuultavaksi.
Bild: Jani Saikko / Yle

Flera upphandlingar vid Statens revisionsverk har inte konkurrensutsatts, trots att värdet på dem överskrider gränsvärdet på tiotusentals euro. Det här visar en specialrevision, som också ger vid handen att generaldirektören Tytti Yli-Viikaris reseräkningar inte redovisats rätt.

Föremål för specialrevisionen var den suspenderade generaldirektören Tytti Yli-Viikaris och den högsta ledningens rese- och representationskostnader samt övriga upphandlingar de senaste åren.

Rapporten överlämnades i dag till riksdagens revisorer.

Enligt rapporten har flera upphandlingar vid Statens revisionsverk inte konkurrensutsatts, trots att deras värde överskrider gränsvärdet 60 000 euro inom fyra år.

Statens revisionsverk har motiverat det här bland annat med att det inte finns andra leverantörer för dylika upphandlingar. Handlingar, där det skulle framgå att andra alternativ eller kostnader för andra leverantörer har utretts, har däremot inte getts.

Enligt specialrevisionen är Yli-Viikaris reseplaner för åren 2020-2021 också bristfälliga vad gäller utgifter. Planerna innehåller endast dagtraktamente och i Yli-Viikaris reseräkningar fattas bilagor såsom boardingkort och hotellräkningar.

Enligt rapporten har reseplaner också skickats in för godkännande en dag före avfärd, vilket lett till att planer godkänts först då Yli-Viikari redan hunnit åka iväg på tjänsteresa.

Diskussion om artikeln