Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Både studerande och polisen i Åbo förbereder sig på en lugn valborg – fira helst utomhus i små grupper och ordna inte hemmafester

Från 2021
Uppdaterad 30.04.2021 08:02.
Ett bubbelglas i parken.
Bildtext Arkivbild. I år firas valborg återigen med skyddsavstånd och helst utomhus. De studerande vi talat med har redan vant sig vid det här.
Bild: Jenni Joensuu / Yle

Liksom i fjol begränsas valborgsfirandet på grund av coronapandemin. De studerande vi talat med har vant sig vid situationen. Polisen önskar att Åboborna håller sig utomhus.

Det här är nu det andra året i rad som det traditionella valborgsfirandet på Vårdberget i Åbo inte blir av.

Men studerande i Åbo verkar ha anpassat sig relativt bra till det nya normala. Och en del studerande, de som studerar första året, vet inte om något annat slags studentfirande under valborg.

Det här gäller exempelvis för Viktor Löfberg, som studerar kemi och processteknik för första året vid Åbo Akademi.

En man med munskydd på tittar snett ut mot kameran.
Bildtext Viktor Löfgren är "gulis" och studerar kemi och processteknik vid Åbo Akademi.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Han tycker ändå att det är synd att han inte får uppleva ett ”riktigt” valborgsfirande i Åbo. I fjol blev det inte heller mycket firande för Löfgrens del eftersom han då gjorde sin värnplikt och var på garnisonen – så vitt han kommer ihåg åtminstone.

– Jag har hört mycket gott om valborgsfirandet i Åbo så det är lite synd att inte få uppleva det nu på riktigt, säger Löfgren.

På valborgsmässoafton ordnas en teknologmässa som Löfgren ska delta i, men utöver det har han inga större planer.

– Vi ska väl fira där i ett mindre kompisgäng, säger han.

För Kajsa Lassilas del blir valborg lite annorlunda i år. Hon ska nämligen flytta på fredagen, och kommer således att ha fullt upp.

– Jag flyttar 700 meter från min nuvarande lägenhet. Antagligen kommer jag att packa upp lådor också den första maj, säger Lassila, som studerar psykologi vid Åbo Akademi.

En kvinna med munskydd tittar mot kameran. Bredvid till hennes vänster en grön växt.
Bildtext Kajsa Lassila har en flytt att se fram emot på valborg.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Lassila säger att hon ska träffa några kompisar under valborg om hon hinner, men hon är inte speciellt brydd över att inte kunna fira ”större”.

– Före coronapandemin brukade vi ha någon slags vappmiddag på valborgsmässoafton och en första maj-picknick. Om man måste flytta under valborg så är det i år som det gäller för det känns inte som att man går miste om så mycket.

Ett lugnt valborgsfirande blir det också för studerande Solveig Kronbergs del i år. Hon ska fira på tumanhand med sin pojkvän på hans stuga i Pargas. Kronberg tycker inte det är speciellt svårt att hålla sig från att samlas i större gäng.

– Men förstås tycker jag det skulle vara trevligt att träffa andra studerande och att man skulle kunna ordna något evenemang tillsammans, till exempel utomhus, säger Kronberg.

Porträtt av kvinna utomhus vid Gado i Åbo.
Bildtext Solveig Kronberg ska fira valborg på sin pojkväns stuga i Pargas.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Valborgsfirande på distans - det nya normala

Vid Åbo Akademis Studentkår säger styrelseordförande Joonas Karlsson att valborgsprogrammet för studerandenas del ordnas på distans i år, liksom det också gjordes i fjol. Studentkåren deltar bland annat tillsammans med Åbo stad och myndigheterna i kampanjen ”Negativa vappen”, där tanken är att man ska fira valborg på ett sådant sätt att man också fortsättningsvis har ett negativt resultat på coronatestet.

Tillsammans med de övriga studentkårerna i Finland är ÅAS också för andra året med i Hissa halaren-kampanjen, där studeranden uppmanas hissa upp sina studentoveraller på balkongen eller i fönstret och skicka in en bild på det för att vinna ett pris.

– Meningen är att uppmana studerande att fira valborg på ett ansvarsfullt och säkert sätt, säger Karlsson.

En man står utanför Kåren i Åbo. Bilden taget snett nerifrån.
Bildtext Styrelseordförande Joonas Karlsson vid Åbo Akademis Studentkår säger att studenterna börjar bli trötta på att inte få ordna fester som förut.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Föreningarna ordnar också en massa distansevenemang. Bland annat ordnas en valborgsmiddag på distans på fredagen, både i Åbo och i Vasa.

– Det är nationerna här i Åbo som är med oss och ordnar middagen, och några föreningar i Vasa. Där utlovas roligt program och diskussion i mindre grupper. Jag tror att det blir en riktigt lyckad kväll, säger Karlsson.

Enligt Karlsson märks det ändå att de som studerar, liksom många andra, börjar bli trötta på coronarestriktionerna.

– Överlag börjar studenterna bli trötta på att ha ett distansliv och att inte kunna träffa sina vänner, men jag måste säga att de ändå har skött sig exemplariskt, säger Karlsson.

Lugnt på stan – stökigt i hemmen

Också polisen förväntar sig en relativt lugn valborg i år. Enligt Stephan Sundqvist vid Åbopolisen var valborgsfirandet på stan lugnare i fjol än under tidigare år, då många stannade hemma. Däremot ökade antalet utryckningar till hemmen i fjol, något som Sunqdvist också räknar med att kommer att hända under valborg i år. Det här är ett fenomen som blivit vanligare då folk festar hemma och dricker alkohol.

– Det är alldeles uppenbart att vi kommer att ha mycket att göra i hemmen också nu under valborg, säger Sundqvist.

Polisen kommer ändå att röra sig på stan och vid behov ingripa i situationer där allt för många människor samlats på samma ställe. För tillfället är folksamlingar på högst sex personer tillåtna.

Överkommissarie Stephan Sundqvist
Bildtext Arkivbild. Stephan Sundqvist säger att polisen i Åbo kommer att övervaka valborgsfirandet på stan och i hemmen.
Bild: Minna Rosvall / Yle

– Vi gör det genom att diskutera med människor, och när vi upptäcker att det är för många på ett för litet område så uppmanar vi dem att skingra på sig.

Sundqvist säger att det ändå är tillåtet att njuta av vädret och fira valborg så länge man följer restriktionerna. Men en sak är han tydlig med.

– Hemmafester vill vi inte se, där är smittorisken väldigt konkret, säger han.

Diskussion om artikeln