Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 40 människor klämdes ihjäl under en religiös festival i norra Israel – panik utbröt i den enorma trängseln

Från 2021
Uppdaterad 30.04.2021 07:56.
Tiotals döda vid religiös festival i Israel - Spela upp på Arenan

Sent på torsdag kväll hade tiotusentals judiska pilgrimer samlats till den årliga Lag Baomer-högtiden vid en helgedom på berget Meron. Det är inte helt klart hur katastrofen fick sin början, men enligt en del uppgifter snubblade människor i trängseln, panik utbröt och många trampades ihjäl.

Varje år samlas främst ultraortodoxa judar till rabbin Shimon bar Yochais grav i Meron, i norra Israel, för att fira Lag Baomer-högtiden, som också beskrivs som "de lärdas högtid".

Årets Lag Baomer-samling i Meron var den första riktigt stora religiösa tillställningen som hade myndigheternas tillstånd efter coronapandemins utbrott.

På grund av den lyckade massvaccinationen i Israel, hade myndigheterna gett högst 10 000 personer tillstånd att samlas till den glada festivalen på berget Meron, enligt nyhetsbyrån AFP.

Åtminstone 30 000 människor ska ha funnits på plats då olyckan inträffade vid midnatt. Enligt en del israeliska medier var folkmassan betydligt större än så och det finns uppgifter om kring 100 000 deltagare.

Tidningen Haaretz förmedlar en video på Twitter som sägs visa trängseln i den trappa där katastrofen ska ha fått sin början.

Män och kvinnor hålls åtskilda under firandet i Meron och olyckan ser ut att ha inträffat på männens sida.

Enligt ögonvittnen som citeras av bland annat Haaretz, så ska människor ha halkat eller snubblat i en trappa och i den enorma trängseln föll allt fler omkull, panik utbröt och människor trampades och klämdes ihjäl.

Premiärminister Netanyahu beskriver det som en katastrof

På fredag morgon bekräftade räddningstjänsten att åtminstone 44 människor omkommit i olyckan. Bland dödsoffren finns flera barn. Över 100 personer skadades.

Premiärminister Benjamin Netanyahu skrev på Twitter att de här är en stor katastrof.

"Vi ber alla för att de skadade ska tillfriskna", skrev Netanyahu, som också lovade att se till att räddningstjänsten får tillräckliga resurser.

Räddningsarbetet på plats försvårades av den enorma trängseln.

Kl.07,55 uppdaterades artikeln med att räddningstjänsten bekräftat dödssiffran 44.

Källor: Haaretz, Reuters, AP, AFP