Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

För stora skulder och ingen ordentlig förnyelse av arbetsmarknaden – budgetramen får kritik från arbetsgivarnas och näringslivets organisationer

Från 2021
Uppdaterad 30.04.2021 08:21.
En traktor som lyfter träd i skogen.
Bildtext Skogsindustrin anser att för stora skulder kan skapa en osäkerhet inom den finländska industrin.
Bild: Ponsse

Skuldsättningen och uteblivna åtgärder för att underlätta sysselsättningen – det här får regeringens budgetramar kritik för. Många är också besvikna över att en förnyelse av arbetsmarknaden verkar ha uteblivit.

Mikael Pentikäinen som är vd för Finlands företagare anser att regeringens beslut är en besvikelse.

– Ur företagens synvinkel är resultaten i förhandlingarna en stor besvikelse. I synnerhet med tanke på ett förnyande av arbetsmarknaden, säger han.

Han ser inte en enda ordentlig förnyelse av arbetsmarknaden i regeringens plan.

– Det blir ingen förnyelse av arbetsmarknaden enligt nordisk modell, sa Pentikäinen.

Skogsindustrin kritisk till skuldsättning

Skogsindustrin är å sin sida kritisk till Finlands skuldsättning och anser att så stora skulder kan skapa en osäkerhet inom den finländska industrin.

Enligt dem måste ekonomin fås på ett hållbart spår, dessutom behövs det ekonomisk tillväxt samt strukturella förnyelser.

– Genom att pumpa skuldpengar i den offentliga sektorn under de närmaste åren, löser regeringen ingenting - utan man flyttar endast fram problemen i framtiden, säger Timo Jaatinen som är vd i skogsindustrins intresseorganisation.

Näringslivets EK: Förnyelsen av arbetsmarknaden ett magplask

Näringslivets intresseorganisation Näringslivet EK anser att regeringens förnyelse av arbetsmarknaden blev ett riktigt magplask.

– Det fanns ingenting i budgeten om lokala avtal. Också en förnyelse av arbetslöshetsskyddet uteblev, säger Jyri Häkämies som är vd vid Näringslivet EK.

Också Finsk handel är besviken på regeringens sysselsättningsåtgärder och ser dem som otillräckliga.

Att främja lokala avtal kunde enligt dem ha kunnat ge flexibilitet till servicebranscherna som lidit hårt av coronapandemin, anser organisationen.

Också Arbetsgivarna för servicebranschen Palta saknade åtgärder som skulle förstärka tillväxten samt sysselsättningen.

Däremot var man inom Palta, enligt chefen Minna Ääri, nöjda med att regeringen satte som mål att fördubbla den arbetsrelaterade invandringen.

FFC och Kommunförbundet nöjda

Alla var ändå inte missnöjda med regeringens beslut. Finlands fackförbunds centralförbund FFC anser att regeringen börjar i rätt ordning då man först försöker lindra de problem coronapandemin fört med sig, och först sen ta ifatt hållbarhetsunderskottet.

– Det är exceptionellt att gå över budgetramarna, men också tiderna är exceptionella. Den här regeringen kommer att kommas ihåg och uppskattas för hur den tacklade coronakrisen och de ekonomiska och sociala problem som den orsakat, säger FFC:s huvudekonom Ilkka Kaukoranta.

Kommunförbundet å sin sida anser att regeringen på det stora hela kunde hålla fast vid sina löften till kommunerna.

– Regeringen förstod mitt i coronakrisen att ta sitt ansvar om att finansiera kommunservicen och att inte skära i statsandelarna, säger förbundets vd Minna Karhunen.