Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minusresultat för Stockmann igen, men förlusterna minskade jämfört med ifjol – vd: "Nätförsäljningen förbättrades"

Från 2021
Kuvassa on Stockmannin myymälä Helsingin Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien kulmassa.
Bildtext Ett saneringsprogram pågår på Stockmann och det innebär bland annat att bolaget ska sälja sin varuhusfastighet i Helsingfors.
Bild: Silja Viitala / Yle

Stockmannkoncernens affärsverksamhet fortsatte gå på minus under början av året. Förlusterna minskade ändå en del jämfört med året innan.

Bolagets jämförbara rörelseresultat under januari–mars i år var -21,1 miljoner euro. Samma tid ifjol låg siffran på -26,7 miljoner.

Stockmann uppger att coronapandemin fortsatte påverka bolagets resultat negativt. I synnerhet påverkades kundmängderna negativt av coronaläget.

Coronapandemin fortsätter påverka bolaget och orsakar osäkerhet, bedömer Stockmann. Bolaget uppger att Stockmanns utsikter för slutet av året presenteras då marknadsläget klarnar.

Omsättningen minskade – näthandeln gick ändå bra

Bolagets omsättning minskade i början av året med 155,7 miljoner euro. Samma siffra låg på 168,4 miljoner euro ifjol. Enligt Stockmanns vd Jari Latvanen beror minskningen i omsättningen främst på coronarestriktionerna.

Minusresultatet balanserades enligt Latvanen ändå av att bolaget skurit ned sina utgifter och av att nätförsäljningen gick bra.

"Stockmann-enhetens nätförsäljning förbättrades och den viktigaste kampanjen under det första kvartalet, Galna dagarna i mars, var en succé och lyckades lite bättre än ifjol", säger Latvanen i ett pressmeddelande.

Helsingfors tingsrätt godkände Stockmanns saneringsprogram i februari. Enligt programmet kommer Stockmanns varuhusverksamhet fortsätta, men bolaget ska sälja sina varuhusfastigheter i Helsingfors, Tallinn och Riga. Klädkedjan Lindex fortsätter som en del av Stockmannkoncernen.

Stockmann uppger att verkställandet av saneringsprogrammet löper på systematiskt. Bolaget har förhandlat om nya hyresavtal och de nya avtalen gör att hyresskulderna har minskat och kassaflödet bedöms som bra, enligt bolaget.

Diskussion om artikeln