Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Trots kritiken försvarar Business Finlands generaldirektör Nina Kopola coronastöden: "Men vi borde ha kommunicerat bättre"

Från 2021
Uppdaterad 02.05.2021 09:15.
Nina Kopola i tv-studio.
Bildtext Som generaldirektör för Business Finland har Nina Kopola spelat en avgörande roll för att få Finlands näringsliv på fötter igen efter coronapandemin.
Bild: Barbro Ahlstedt/Yle

För ett år sedan behövdes det snabbt en instans för att dela ut företagsstöd när coronakrisen slog till. Det föll på Business Finland att axla den här uppgiften och det var en uppgift som de till en början var väldigt entusiastiska över. “Vi tänkte alla att vi är med och räddar Finland”, berättar Nina Kopola.

Nina Kopola hann vara generaldirektör för Business Finland i ett drygt halvår innan coronapandemin svepte in över landet och kriserna som följde på den var ett faktum.

Staten behövde snabbt en instans som kunde dela ut coronakrispengar och den uppgiften föll på Business Finland.

– Man kan ju vara av många olika åsikter om det var klokt att ge Business Finland den här rollen, säger Kopola i dag.

Mellan 23 mars till 8 juni 2020 var det öppet att ansöka om stöd och det kom in nästan 30 000 ansökningar under den tiden. För att hantera den stora mängden ansökningar avsattes 100 personer inom organisationen för att ta hand om ansökningarna.

– Vi tänkte alla att vi är med och räddar Finland. Vi tyckte ju att vi gör någonting gott.

Oklarheter kring utvecklingsstöden

Till en början var man på Business Finland ivrig att ta sig an uppgiften, men i takt med att understöden delades ut började också kritiken komma.

Hälften av företagen som har beviljats stöd har använt stöden till digitala lösningar och det kan ju inte vara dåligt.

Mycket av kritiken handlade om att Business Finland betalade ut utvecklingsstöd istället för direkta stöd för kostnader. Enligt lagen kan Business Finland bara dela ut utvecklingsstöd och inte kostnadsstöd

– Hälften av företagen som har beviljats stöd har använt stöden till digitala lösningar och det kan ju inte vara dåligt.

Men våren 2020 såg inte alla lika optimistiskt på framtiden.

– Situationen var väldigt besvärlig. Ingen visste vad som skulle hända, människor och företag var i panik.

Företagare och anställda hotades

Eftersom det förekom stora skillnader mellan storleken på de utbetalade stöden uppstod en del bittra känslor bland företagare. Någonting som Kopola tror tyder på den nöd och och ångest som rådde i samhället vid den tiden.

Vi tänkte alla att vi är med och räddar Finland. Vi tyckte ju att vi gör någonting gott.

– Flera tittade sig omkring och tänkte “de får stöd, men inte vi. Hur ska vi klara oss?” Det handlade dessutom om stora summor för en privatperson, men för ett företag är det inte lika stora summor.

Det här ledde till att flera företagare hotades. De upprörda känslorna orsakade inte bara missämja mellan företagare, missnöjet riktades även mot anställda på Business Finland.

Nina Kopola

– En del fick e-post eftersom deras namn fanns på beslutet. Det var obehagliga saker som att ni gör fel saker och ni vet inte vad ni gör. Men det var ändå inte lika hotfulla som företagarna fick.

Om något motsvarande skulle ske igen, hur skulle du göra då?

– Om vi fick uppdraget så skulle vi givetvis fullfölja det, men vi skulle kanske kommunicera mera. Vi förstod kanske inte att kommunicera tillräckligt om hur och vad vi håller på med.

Hur många friserade sina siffror?

Till dags dato har Business Finland beviljat stöd i olika storlek åt närmare 20 000 företag. Kopola tror att vi framöver kommer att se effekten av de utbetalda coronastöden.

– Det kan ju till och med hända att det här var bättre än att betala kostnadsstöd och att vi kommer att ha ett starkare näringsliv i framtiden, spekulerar hon och fortsätter:

– Över hälften av projekten är ännu igång och har inte slutförts. Men att många företag har breddat sin basverksamhet måste ju ha gjort dem starkare.

För tillfället pågår också efterarbetet med att granska de utbetalda stöden. Företagare har fått förskott utgående från sin ansökan som de sedan ska rapportera.

Men största delen är ju riktiga företagare som har behövt pengarna för att utveckla sin verksamhet.

På frågan om många företag har friserat sina siffror för att få stöd, svarar Kopola att man inte kan veta det ännu men att arbetet pågår med att göra eftergranskningar och gå in och titta på kvitton.

– Det finns ju alltid de som inte har rent mjöl i påsen. Men största delen är ju riktiga företagare som har behövt pengarna för att utveckla sin verksamhet.

Nina Kopola gästar Daniel Olin i kväll klockan 20.00 på Yle Fem och på måndag 3.5 kan en längre version av intervjun höras på Yle Vega klockan 19.22. Hela intervjun finns också på Audio Arenan.

Hur var det att vara den enda kvinnliga vd:n för ett börsbolag och att första gången bli chef mitt under en pågående finanskrisen 2008? Hela intervjun med Nina Kopola finns på Yle Arenan:

Business Finlands Nina Kopola: Vårt uppdrag var att rädda landet - Spela upp på Arenan