Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bottas säger sig vara i form inför Portugals GP – Räikkönen trivs på F1-banan i Portimão

Från 2021
Valtteri Bottas.
Bildtext Valtteri Bottas säger sig vara redo för Portugals GP.
Bild: xpbimages.com / All Over Press

På söndag körs formel 1-säsongens tredje lopp, den här gången i Portugal. Valtteri Bottas säger sig vara i form trots den hårda kraschen i Imola. F1-veteranen Kimi Räikkönen, som jagar säsongens första poäng, säger sig gilla banan i Portimão.

Det förra F1-loppet i italienska Imola vanns av Max Verstappen medan Lewis Hamilton kom i mål som tvåa.

Valtteri Bottas och George Russell kraschade hårt in i varandra, men finländaren säger sig vara i form.

– Jag känner mig bra och är redo för veckoslutet. Det är aldrig trevligt att uppleva sådana där situationer, men å andra sidan kunde det ha gått betydligt sämre, sade Bottas på torsdagen enligt nyhetsbyrån STT.

– Jag är glad att jag inte skadade mig. De facto satt jag bakom ratten på onsdag i Imola för att testa Pirellis däck för nästa år.

Säsongens tredje lopp äger rum på söndag i Portimão i södra Portugal.

Bottas säger att det är omöjligt att säga hur konkurrenskraftig hans och Hamiltons stall Mercedes är jämfört med Max Verstappens och Sergio Perez Red Bull.

– Vi har hittills tävlat på två väldigt olika banor. Hela teamet har koncentrerat sig på att få min bil i skick.

Russell beklagade kraschen

Bottas säger att han inte diskuterat förra helgens krasch med Russell sedan domarna hört honom. Men på sociala medier har Russell bett om förlåtelse och tagit på sig skulden för smällen.

– Jag hörde om hans ursäkt och läste den. Hade ett missat samtal på måndag morgon, eftersom jag sov. Saken är avklarad, dags att blicka framåt, sade Bottas.

För Bottas del har säsongen inte börjat som planerat. I VM-sammandraget hittas hans namn först på femte plats och stallkamraten Lewis Hamilton som leder har redan dragit upp en 28 poängs lucka till finländaren.

Verstappen är tvåa efter två deltävlingar, en poäng bakom Hamilton.

– Jag vill påminna att det bara körts två tävlingar av 23. Mitt mål för säsongen är fortfarande kristallklart och jag kör 100 procent mot det, sade Bottas.

Räikkönen vet hur det gick i fjol

För Alfa Romeos veterankusk Kimi Räikkönen har VM-poängen varit rätt sällsynta på senare år. I Imola kom han i mål som nia och hade greppet om några poäng, men ett tidsstraff gjorde att han föll till 13:e och poängen försvann.

Sin vana trogen hade Räikkönen en lika kort som korrekt analys av vad som gick fel i Imola.

– Vi var inte tillräckligt snabba.

I förra årets lopp i Portimão gjorde Räikkönen ett fantastiskt första varv där han steg från den 16:e startrutan till sexa. Men 41-åringen kommer bra ihåg hur det slutligen gick, trots att han inte tittat på loppet sedan dess.

– Min pojke har tittat på starten några gånger, men jag behöver inte göra det för jag vet vad som hände.

– Till slut blev vi ändå utan poäng. Jag hade gärna bytt det första varvet mot några poäng.

Räikkönen säger att han trivs bra på F1-banan i Portimão.

– Förra året var första gången här. Det är en lite annorlunda bana än många andra: här är mycket uppförs- och nedförsbackar samt mörka vinklar.

Nu är det poäng som gäller.

– Det är hur man avslutar tävlingen som räknas. Vi måste ta en placering bland de tio bästa för att nå vår målsättning, sade Räikkönen i går på stallets webbplats.