Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kring 80 lastbilar samlades vid Riksdagshuset – torvproducenterna oroliga för sin bransch

Från 2021
Uppdaterad 30.04.2021 11:45.
Torvproducenter demonstrerade i Helsingfors - Spela upp på Arenan

Torvproducenter som är oroade för sin bransch samlades framför Riksdagshuset i dag. Enligt polisen deltog kring 80 lastbilar i manifestationen.

Lastbilarna körde i kortege längs Tavastehusleden och Mannerheimvägen och stannade vid Riksdagshuset. Manifestationen orsakade störningar i trafiken i centrum av Helsingfors.

Efter klockan 10 skrev polisen på Twitter att lastbilskortegen lämnat Riksdagshuset.

En stor del av demonstranterna hade rest till Helsingfors i sin lastbil från Österbotten och till och med från Lappland.

Torvproducenterna kräver att torv räknas som förnybar energikälla

Torvproducenterna som demonstrerade vid Riksdagshuset vill att torv klassas som förnybar energikälla. Kravet har också spridits som ett medborgarinitiativ sedan i januari. Hittills har initiativet samlat över 40 000 underskrifter.

I Finland ska användningen av torv som energikälla minskas med minst hälften till år 2030, i enlighet med regeringsprogrammet. Just nu ser det ut som att regeringens mål uppnås redan nästa år.

Ett stödpaket planeras för torvproducenterna och torvproduktionens skatter ska lättas när det gäller värmeproduktion. Regeringen beslutade under sina ramförhandlingar att torvproducenterna stöds med sammanlagt 70 miljoner euro i år och nästa år.

Stödpaketet får ändå kritik av torvföretagaren Markus Mantela som ordnat fredagens motordrivna marsch.

Lastbilskö på motorvägen.
Bildtext Lastbilarna körde tillsammans från Hyvinge till Helsingfors centrum.
Bild: Lehtikuva

– Vi vill inte söka stöd. Vi vill rätta till torvens ställning, utföra lönsamt arbete och sälja inhemsk torvenergi, säger han till Yle Uutiset.

Enligt Mantela är det svårt att sälja torv på grund av energikällans dåliga image och på grund av utsläppshandelsavgifter och energiskatter.

Branschen sysselsätter över 2 000 personer

Näringsminister Mika Lintilä (C) som var på plats under demonstrationen vid Riksdagshuset säger att han är orolig för torvbranschens situation, men han håller inte med om att torven ska klassas som förnybar.

– Klimatpanelen [IPCC] klassar torv som långsamt förnybar energi, men torvens utsläpp ses som utsläpp från fossila bränslen. Vi kan inte påverka den här klassificeringen på nationell nivå, sa ministern som svar på demonstranternas krav.

Enligt torvbranschen sysselsätter branschen kring 2 400 personer.

Torven står i dag för 6 procent av den energi som används för uppvärmning i Finland, men enligt Finlands naturskyddsförbund orsakar torven cirka 12 procent av Finlands klimatutsläpp.

Här kan du se direktsändningen från demonstrationen i sin helhet:

Torvproducenter demonstrerar vid Riksdagshuset – se direktsändning 8.30 - Spela upp på Arenan

Källor: STT, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln