Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Raseborg är fullt av okända pärlor” - citylantisarna vill få folk att flytta till Raseborg som har mycket att bjuda på kort avstånd från större städer

Från 2021
Två kvinnor med hav i bakgrunden. Södra viken i Ekenäs, båthamnen
Bildtext Sirkku Varjonen och Pauliina Seppälä vill föra fram möjligheterna som en kombination av urbant och ruralt boende medför.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Citylantisarna är en arbetsgrupp som jobbar med att visa vilka möjligheter det finns för stadsbor att kombinera det urbana boendet med ett liv på landet.

Nästa år i juni ordnar de en så kallad ”Återvinningsbostadsmässa”, avsikten är att lyfta fram utbudet på olika slags bostäder i regionen.

Vill matcha lediga bostäder med nya invånare

På mässan vill man lyfta upp olika typer av boende för olika målgrupper.

Det kan handla om allt från hyresbostäder till villor och renoveringsobjekt som gamla torp.

Istället för att folk bygger nytt, kan man köpa äldre fastigheter och fixa till dem genom att anlita lokala företag och tjänster inom bygg-och inredningsbranschen, resonerar arbetsgruppen.

Drömmen kan bli verklighet

I ett pressmeddelande konstaterar Pauliina Seppälä att många stadsbor är intresserade av att flytta bort från centrum.

Här ligger Raseborg med sin strategiska placering mitt emellan Åbo och Helsingfors bra till.

Portättbild på en kvinna med mörkt hår uppsatt i svans högt upp.
Bildtext Pauliina Seppälä är sakkunnig på hur samhällen och samfund utvecklas.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

- Vi vill hjälpa dem som drömmer om förändring att finna lämpliga, redan färdiga hem och se möjligheter som erbjuds, säger Seppälä.

Pauliina Seppälä är en av de tre kvinnor som utgör kärnan i arbetsgruppen citylantisarna, eller Citymaalaiset, som den officiellt heter på finska.

Seppälä är från Helsingfors och jobbar som samfundsutvecklare och samhällsvetare.

Landet lockade

En andra medlem är Sirkku Varjonen, socialpsykolog och doktor i statskunskap, som besannat sin dröm och flyttat från Helsingfors till Bromarv.

Som bosatt på orten har hon redan knutit lokala kontakter, vilka är viktiga för att förankra mässan.

En kvinna med rött lockogt hår står ute lite lutad mot trädstam.
Bildtext Sirkku Varjonen har en fot i det urbana men står ändå stadigt med båda fötter i rurala Bromarv.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Ett av målen med mässan är att bygga nätverk som främjar inflyttning och lokal företagsamhet, det första året räknar man med 40 000 besökare.

Gömda, inte glömda hörn

Den tredje eldsjälen i gruppen är Heli Mäenpää som flyttat från Suomusjärvi till Helsingfors och arbetar som konceptdesigner och varumärkesstrateg.

I Raseborg finns det både hav och sjöar, pittoreska bruksorter, idylliska byar och småstadsliv. Fiskars och Ekenäs känner de flesta till, men hur är det med pärlor som Svartå, Karis, Pojo eller Bromarv?

― Heli Mäenpää, arbetsgruppen Citymaalaiset

Hon tar fasta på att Raseborg har något att erbjuda för alla.

- I Raseborg finns det både hav och sjöar, pittoreska bruksorter, idylliska byar och småstadsliv. Fiskars och Ekenäs känner de flesta till, men hur är det med pärlor som Svartå, Karis, Pojo eller Bromarv?

Hon betonar närheten till huvudstadsregionen som ett trumfkort för Raseborg.

Nu är rätt tid

Allmänt taget har den rådande epidemin sporrat folk att flytta från städer och tätorter till mindre städer eller till landsbygden.

Arbetsgruppen menar också att den digitala utvecklingen ger ökade möjligheter att kombinera jobb och boende på ett annat sätt än tidigare.

Ett skärgårdshemman med ett rött torp med vita knutar och en gårdsbyggnad.
Bildtext I Raseborg kan drömmen om ett gammalt rött torp med vita knutar bli sann. (Bilden här är dock en arkivbild från Åboland)
Bild: Nina Bergman / Yle

De jämförelsevis höga priserna på bostäder i större städer i kombination med folks längtan efter ett lugnare livstempo, kan även utgöra ett slags momentum för dem som har möjlighet att distansjobba.

Nya invånare kan vara en drivande samhällskraft

För Raseborgs del, ger mässan draghjälp i marknadsföringen av Raseborg som boningsort.

Citylantis-livsstilen attraherar särskilt den så kallade kreativa klassen, som också i städerna fungerar som pådrivare av förändring

― Arbetsgruppen Citymaalaiset

Med god tur och en gnutta skicklighet resulterar det på lång sikt förhoppningsvis också i nya skattebetalare och invånare som berikar orten med sin kompetens och sina erfarenheter.

- Citylantis-livsstilen attraherar särskilt den så kallade kreativa klassen som också i städerna fungerar som pådrivare av förändring.

Raseborg välkomnar alla

Stadsdirektör Ragnar Lundqvist tar fasta på att Raseborg har mycket att bjuda på vad gäller äldre, attraktiv bebyggelse.

Han poängterar att man inte måste vara på jakt efter ett nytt hem för att besöka mässan.

- Vi hoppas evenemanget ska locka både seriösa bostadsletare och turister som vill tillbringa ett trevligt veckoslut i Raseborg.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln