Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fyra färska finska mästare med i landslagstruppen som kämpar i EM-kvalturneringen

Från 2021
Matilda Peitsaro.
Bildtext Slutspelets bästa målskytt Matilda Peitsaro är med i landslagstruppen.
Bild: Tomi Hänninen / Handbollsförbundet

Chefstränaren för Finlands handbollsdamer. Tomas Westerlund, har publicerat truppen som ska kämpa mot Färöarna och Israel i EM-kvalets första skede. Fyra finska mästare finns med i laget, medan sex spelare håller till i Sverige.

Finlands damhandbollslandslag är tillbaka i hetluften i början av juni när EM-kvalets första skede spelas för Finlands del på Färöarna.

Finland möter värdnationen samt Israel under tiden 4–6 juni.

Det är endast segraren i trenationsturneringen som avancerar till följande skede i EM-kvalet. Uppgiften är inte lätt, men Westerlund ser med tillförsikt fram emot matcherna.

– Vi har nu en trupp som omfattar 16 spelare och med dem är det möjligt att försöka bärga en plats i nästa skede. Både Färöarna och Israel är svåra motståndare och vi har inte spelat riktiga matcher på länge, så lätt blir det inte, säger Westerlund på handbollförbundets pressmeddelande.

– Vi hade ett bra läger, även om alla de som spelar i Sverige inte var med. Vi får ändå fyra lägerdagar innan kvalturneringen och då ska vi slipa både anfalls- och försvarsspelet i god form, säger Westerlund.

Tränarna håller som bäst på att bekanta sig med motståndarlagen, även om det på grund av coronapandemin inte finns särskilt nytt matchmaterial till hands.

– Vi har ändå fått något material och kollat igenom det. Vi kommer också på förhand att skapa olika spelsituationer för spelarna som de kan förbereda sig på redan innan sammankomsten.

Från det nybakade finska mästarlaget Dicken återfinns fyra spelare i Westerlunds landslagstrupp: Anna Westerlund, Matilda Peitsaro, Tove Salokivi och Anna Lindholm. FM-silverlaget representeras av Roosa Niemi och Ella Holopainen.

EM-kvalturneringen spelas i Färöarnas huvudstad Tórshavn den 4–6 juni.

Spelarna till EM-kvalturneringen:

Roosa Niemi, HIFK (mv)
Suvi Erhovaara, KyIF (mv)
Emma Aarnio, VästeråsIrsta (SWE)
Ellen Voutilainen, Skuru IK (SWE)
Lotta Kulju, Boden Handboll IF (SWE)
Ingrid Degerth, KyIF
Madeleine Lindholm, SIF
Anna Westerlund, Dicken
Johanna Hilli, GrIFK
Matilda Peitsaro, Dicken
Julia Lönnborg, Tyresö Handboll (SWE)
Tove Salokivi, Dicken
Ella Holopainen, HIFK
Annika Näräkkä, Tyresö Handboll (SWE)
Nicolina Fredriksson, HK Aranäs (SWE)
Anna Lindholm, Dicken

Diskussion om artikeln