Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pälsfarmare förlorade rättstvist mot staten om förlorad pälsaffär - måste betala över 20 000 euro

Från 2021
En vit mink på en pälsfarm i Danmark.
Bildtext Arkivbild.

En pälsföretagare från Parikkala i Södra Karelen får inte ersättning för att staten satte käppar i hjulen för hans affärer i Kina. Istället måste mannen betala rättegångskostnader på över 23 500 euro.

Pälsföretagaren krävde 450 000 euro i ersättningar för att han vintern 2018-2019 inte fick skicka levande pälsdjur med flyg till staden Harbin i Kina.

Han hade kommit överens med en kinesisk pälsfarm om en leverans på 2 600 levande djur.

Myndigheterna i Finland satte ändå stopp för leveransen, eftersom djuren inte vaccinerats mot parvovirus. I och med beslutet tvingades mannen avliva djuren.

Nya riktlinjer skapade förvirring

Bakgrunden till myndigheternas beslut var att livsmedelsverket Evira hade kommit med nya riktlinjer gällande vaccineringen av djur.

Enligt riktlinjerna måste djuren ha papper på att de har antikroppar mot parvovirus eller att de vaccinerats mot viruset året innan avresan.

Tidigare hade det räckt med att en veterinär som haft översikt över pälsfarmen intygar med en underskrift att djuren mår bra.

Företagaren ansåg att han hamnat i en omöjlig situation, eftersom han borde ha vaccinerat djuren redan innan kravet började gälla.

Måste ersätta rättegångskostnader

Tingrätten i Södra Karelen förkastade företagarens krav på ersättningar.

Istället måste han ersätta den andra parten, alltså staten för rättegångskostnader på över 23 500 euro.

Företagaren kan fortfarande överklaga domen.