Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SLC:s Nylund: Bönderna får betala för regeringens budgetuppgörelse

Från 2021
Maaseutumaisema, etualalla lato, taustalla pellon takana maatilan rakennuksia.
Bildtext SLC bekymrat för jord- och skogsbruket
Bild: Petteri Bülow / Yle

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC befarar att bönderna och landsbygden blir de stora betalarna för budgetuppgörelsen inom regeringen.

SLC:s ledning ser mycket kritiskt på hur nedskärningarna har fördelats mellan de olika ministerierna. SLC:s ordförande Mats Nylund säger att Jord- och skogsbruksministeriet drabbas hårt.

Mats Nylund.
Bildtext Mats Nylund är SLC:s ordförande
Bild: Yle/Carl-Magnus Långkvist.

- Den mycket stora nedskärningen på 35 miljoner euro kommer att gå hårt åt Jord- och skogsbrukssektorns ekonomi. Detta samtidigt som Miljöministeriets anslag, som har stigit med 50 procent sedan 2019, får vara så gott som helt i fred. Tyvärr kan vi varken lyfta Finlands ekonomi eller matproduktion genom att fylla igen diken och köpa in skyddsområden åt staten, säger Nylund.

SLC är också bekymrat för nedskärningarna på 110 miljoner euro i Kommunikationsministeriets budget.

- Det betyder att vägunderhållet försämras och viktiga satsningar på infrastrukturen skjuts upp eller uteblir helt, säger Nylund.

SLC anser att det är bra att regeringen nämner torvens betydelse som växtunderlag för trädgårdsodling och skogsplantor samt som husdjursströ. Däremot saknas uppgifter om hur produktionen av inhemsk växt- och strötorv ska tryggas i praktiken, säger SLC.

Diskussion om artikeln