Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiets Orpo om återhämtningspaketet: Diskussionen i Finland väcker oro i övriga Europa

Från 2021
Uppdaterad 30.04.2021 18:39.
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo den 27 april 2021.
Bildtext – Vårt agerande handlar om ett starkt ställningstagande i frågan. Regeringen bör med sina egna röster få igenom det här paketet i riksdagen, säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.
Bild: Lehtikuva

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo betonar i en intervju för Yle att hans parti är Finlands EU-vänligaste parti. Uttalandet kommer ett par dagar efter att Orpo sagt att Samlingspartiet kommer att rösta blankt då EU:s återhämtningspaket kommer upp i riksdagen.

Samlingspartiets EU-linje: Ja, nej, blankt? - Spela upp på Arenan

Frågan om hur det ska gå för paketet i riksdagen blev aktuell då grundlagsutskottet tidigare i veckan efter omröstning beslöt att paketet kräver 2/3-delars majoritet för att kunna godkännas.

Om Samlingspartiet röstar blankt kan kvalificerad majoritet i riksdagen ändå uppnås – det här såvida regeringens led hålls intakta och regeringspartiernas ledamöter röstar för paketet.

Orpo: Svårt läge för Samlingspartiet, också internt

Petteri Orpo medger att läget är svårt för Samlingspartiet också internt. Men en majoritet av riksdagsgruppen anser att det är så här vi ska göra, säger han.

Det är inte återhämtningspaketet i sig som stör "Finlands EU-vänligaste parti" utan det sätt som Finlands regering förhandlade om det.

– Vi värnar om den stabilitet som EU innebär för medlemsländerna, säger Orpo.

"Samlingspartiet skyr sitt ansvar"

Samlingspartiet har fått kritik för att inte antingen ställa sig bakom paketet eller mot det. Partiet skyr sitt ansvar, heter det.

Orpo försvarar partiets linje:

– Vårt agerande handlar om ett starkt ställningstagande i frågan. Regeringen bör med sina egna röster få igenom det här paketet i riksdagen.

Hur det kommer att gå i riksdagen går inte att säga ännu. Just nu har tre samlingspartister meddelat att de kommer att rösta nej till ett godkännande av paketet, och också regeringspartiet Centerns led verkar knaka.

Orpo avslöjar inte vilka sanktioner som väntar dem som röstar mot riksdagsgruppens beslut.

Diskussionen i Finland väcker oro

Han betonar att återhämtningspaketets öde inte bara oroar Finlands regering.

I övriga Europa inser man paketets betydelse för sammanhållningen i EU

– Jag har varit i kontakt med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, EPP:s ordförande Donald Tusk och gruppordförande Manfred Weber. De är alla bekymrade.

Den här diskussionen förs inte i något annat EU-land. I övriga Europa inser man paketets betydelse för sammanhållningen i EU, säger Orpo.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets Petteri Orpo: EU-johtajat ovat esittäneet kokoomukselle huolen elvytyspaketista – "Tämä on puolueelle vaikea paikka" i bearbetning av Sara Langh.