Hoppa till huvudinnehåll

Sport

TPS stod för mäktig vändning mot HIFK – utjämnade semifinalsserien och stal hemmafördelen

Från 2021
Ruslan Iskhakov firar mål.
Bildtext Ruslan Iskhakov firar sitt mål.
Bild: Lehtikuva

Det gick stundvis rätt hett till mellan rivalerna – och till slut var det TPS som lämnade isen på Nordenskiöldsgatan med ett leende på läpparna. Tappara lyckades också utjämna matchserien mot Lukko.

Ruslan Iskhakov tog på sig hjältemanteln på valborgsmässoafton.

Det stod 2–2 mellan HIFK och TPS efter ordinarie speltid och gästerna behövde inte mer än två minuter av förlängning för att avgöra dusten. Iskhakov stod för en soloräd och lyckades klämma in pucken förbi en storspelande Frans Tuohimaa.

Nu står matchserien 1–1.

– En jämn match. En jämn kamp, summerade TPS-tränaren Raimo Helminen i C Mores tv-intervju.

– Mest är jag nöjd med hur annorlunda vårt spel såg ut i dag. Vi har ju ett ganska ungt lag och det fanns säkert lite nervositet med före den första matchen i går. Men nu kom vi in med rätt energi, fortsätter han.

Vände och vann

I semifinalsseriens första match var HIFK i ärlighetens namn i en klass för sig. I början av matchen på fredagskvällen verkade Helsingforskamraterna inledningsvis fortfarande vara snäppet vassare.

Juha Jääskä satte in 1–0 innan den första perioden hade hunnit bli fem minuter gammal – men TPS svarade blixtsnabbt med ett mål av Josh Kestner. HIFK var ändå fortsättningsvis i förarsätet och Jere Sallinen satte 2–1 ännu före den första pausvilan.

Men efter pausen kom TPS in i matchen med en helt annan attityd. Åbolaget dominerade matchens händelser i långa perioder, men klarade inte av att överlista Tuohimaa.

Det var först i den tredje perioden som Ville Lajunen med ett av säsongens hårdaste skott kvitterade till 2–2 i power play. Lajunen firade målet med att blänga på HIFK:s bänk – ytterligare ett tecken på att matchserien börjar hetta till på allvar.

Efter Iskhakovs fullträff i förlängningen är det nu TPS som har hemmafördelen på sin sida med tanke på resten av matchserien. Den nästa semifinalen spelas på söndag i Åbohallen.

Tappara slog Lukko i Raumo

Grundserievinnarna Lukko var väntat starkare än Tappara i den första semifinalen mellan lagen – men helt som i Helsingfors var det på fredagen gästernas tur att där kvittera.

Tappara var rätt klart bättre i matchen och knep segern med 4–1.

– Vi var verkligen tvungna att göra vårt yttersta. Christian Heljanko var ytterst bra mellan stolparna. Det som också avgjorde var att vi lyckades stoppa Lukkos rätlinjiga anfallsspel. Det är en katt-och-råtta-lek, säger Tappara-lotsen Jussi Tapola efteråt enligt STT.

– Det skulle ha behövts det där lilla extra i dag. Det gäller egentligen allt från skridskoåkning till närkamper, summerar i sin tur Lukkos tränare Erik Hämäläinen.

Resultat:

Lukko–Tappara 1–4 (1–1, 0–1, 0–2)
4.28 Kristian Pospisil 1–0
4.38 Lassi Vanhatalo (Petteri Puhakka, Sami Moilanen) 1–1
35.30 Charles Bertrand (Jukka Peltola, Kristian Tanus) 1–2 pp
59.04 Santtu Kinnunen 1–3 tm
59.25 Jukka Peltola (Otto Rauhala, Sami Moilanen) 1–4 tm

Målvakter:
Lassi Lehtinen Lukko 3+8+7=18 (borta: 58.07–59.04 samt 59.10–59.25)
Christian Heljanko Tappara 7+6+10=23

Matchserien jämnt 1–1.

HIFK–TPS efter förlängning 2–3 (2–1, 0–0, 0–1, 0–1)
4.46 Juha Jääskä (Jesse Saarinen) 1–0
4.58 Josh Kestner (Ruslan Ishakov, Markus Nurmi) 1–1
11.07 Jere Sallinen (Henrik Borgström, Joonas Lyytinen) 2–1
46.07 Ville Lajunen (Juuso Pärssinen, Markus Nurmi) 2–2 pp
62.14 Ruslan Ishakov (Henrik Larsson, Oliver Bohm) 2–3

Frans Tuohimaa HIFK 7+8+10+1=26
Karri Rämö TPS 7+5+7+1=20

Matchserien jämnt 1–1.

Diskussion om artikeln