Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klart: Dam-VM i ishockey arrangeras i Kanada i augusti – landslagen oense om tidpunkten

Från 2021
Elisa Holopainen gjorde 1–0 för Finland mot USA.
Bild: Emil Hansson / All Over Press

IIHF och landslagen är överens: dam-VM i ishockey ska arrangeras i slutet av augusti. Kanada får fortsättningsvis stå värd för turneringen, värdstäderna klarnar i ett senare skede.

Beskedet från Nova Scotia damp ner som en bomb för drygt en vecka sedan: dam-VM fick inte gå av stapeln i Halifax och Truro i mitten av maj.

Orsaken var den rådande coronavirussituationen i provinsen. Något som IIHF och framför allt Kalervo Kummola hade svårt att köpa.

Då nämndes till och med Finland som en eventuell ersättare som värdnation. Men det kanadensiska ishockeyförbundet ville inte släppa turneringen.

Nu har IIHF och de deltagande landslagen kommit överens om en ny tidpunkt för turneringen. På sin webbplats meddelar IIHF att VM ska arrangeras 20-31 augusti, då coronavirusläget förhoppningsvis är bättre också i Kanada.

– För oss var det här aldrig ett svepskäl för att arrangera turneringen halvdant, säger IIHF:s ordförande René Fasel i pressmeddelandet.

– Under vårt möte med landslagen kunde vi dessvärre inte nå konsensus gällande datumen för VM. Vissa lag hade föredragit att spela först i september. Vi måste ändå respektera att de nationella serierna också måste få köra igång enligt sin tidtabell, fortsätter han.

Värdstäderna klarnar senare. Kummola konstaterade tidigare att Nova Scotia aldrig kommer att få stå värd för IIHF-arrangerade turneringar igen på grund av det sena beskedet.

Pågående U18-VM för pojklandslag arrangeras i Texas i USA. Herr-VM arrangeras i Lettland med start den 21 maj.

Diskussion om artikeln