Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Samlingspartiet lämnar in interpellation om regeringens rambudget nästa vecka

Från 2021
Petteri Orpo i glasögon, han ser allvarlig ut.
Bildtext Petteri Orpo säger att regeringens rambudget är ännu sämre än han hade väntat sig.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Samlingspartiet har bestämt att lämna in en interpellation angående regeringens rambudget, skriver Helsingin Sanomat. Oppositionspartiets ordförande Petteri Orpo säger i en intervju för tidningen att han tycker att regeringen för en radikal och ansvarslös politik.

– Det här är ett så stort misslyckande av regeringen och en så oansvarig ekonomisk linje att ett ansvarstagande oppositionsparti inte kan göra annat än lämna in en interpellation, säger Orpo till Helsingin Sanomat.

Orpo menar att regeringens beslut innebär att Finlands skuldsättning växer samtidigt som den ekonomiska tillväxten tar fart. Det leder enligt honom till skattehöjningar, försvagad kreditvärdighet, eventuella höjningar i skuldbetalningen och därmed ökade utgifter i miljardklassen.

Efter utdragna förhandlingar kunde regeringen i torsdags presentera sin rambudget för de kommande åren. Regeringen kom bland annat överens om att budgetramen får överskridas med 900 miljoner euro nästa år och med 500 miljoner år 2023.

Regeringen fattade också beslut om sysselsättningsåtgärder och nedskärningar till ett värde på 370 miljoner euro från och med 2023.

Också Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho är kritisk till regeringens rambudget.

Diskussion om artikeln