Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mäktig comeback av Mikko Rantanen – den finländska poängkungen involverad i Colorados samtliga mål

Från 2021
Mikko Rantanen i närbild
Bildtext Mikko Rantanen öser in poäng i NHL.
Bild: AOP / Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Mikko Rantanen återvände till NHL-rinkarna med besked i natt. Rantanen stod för 1+2 då Colorado besegrade San Jose med 3–0. Han utsågs till matchens näst bästa spelare.

Den 24-årige Rantanen gav en assist till Gabriel Landeskogs och Cale Makars fullträffar i första perioden. Joonas Donskoi, som gjorde comeback efter att ha drabbats av corona, fick också en assist till 2–0-målet.

Rantanen fullbordade sin fina kväll genom att göra 3–0-målet i tom bur.

Rantanen hade missat fyra matcher på grund av coronaexponering, medan Donskoi hade varit tvungen att stå över Colorados fem senaste kamper.

Avalanches tränare Jared Bednar var tacksam över att ha de två finländarna tillbaka i laguppställningen. Inte minst med tanke på Colorados spel i numerärt överläge.

– Båda har varit exceptionella i powerplay. Vi vet vilket år Mikko har haft. Donskoi har hamnat i skymundan för de övriga fyra i den powerplayenheten, men han har en nyckelroll, säger Bednar till Denver Post.

Imponerande poängsnitt

Mikko Rantanen ligger på tolfte plats i poängligan i NHL. På 44 matcher har han noterats för 27+28=55. Hans poängsnitt (1,25 poäng/match) är sjunde bäst i ligan.

I plusminusstatistiken ligger han på fjärde plats med noteringen +25.

Joonas Donskoi är trea bland finländarna i poängligan med noteringen 15+14=29.

Poängligan i NHL:

Colorado ligger tvåa i den västra divisionen och har redan säkrat sin plats i slutspelet. San Jose är sexa och har i praktiken missat slutspelståget.

Montreals finländare på hugget

Montreal ligger fyra i den kanadensiska divisionen och tog ett stort kliv mot playoffs genom att besegra Winnipeg med 5–3.

Jets ledde med 3–1 halvvägs in i matchen, men då steg Montreals finländare fram. Artturi Lehkonen reducerade till 2–3 med sitt femte mål för säsongen och Joel Armia kvitterade i slutet av andra perioden.

Fullträffen var Armias sjunde den här säsongen.

Tack vare segern över Jets har Montreal, som ligger fyra i divisionen, sex poäng till godo på femman Calgary. Båda klubbarna har sju grundseriematcher kvar på programmet.

NHL-resultat:

Montreal – Winnipeg 5–3

Artturi Lehkonen MTL 1+0, +1, 12.00
Jesperi Kotkaniemi MTL 0+0, +/- 0, 17.20
Joel Armia MTL, 1+0, +/- 0, 16.23
Kristian Vesalainen WPG 0+0, +/- 0, 13.40

Colorado – San Jose 3–0

Mikko Rantanen COL 1+2, +1, 18.04
Joonas Donskoi COL 0+1, +/- 0, 16.33

Arizona – Vegas 0–3

Anaheim – Los Angeles 1–2

Olli Määttä LAK, 0+0, +/- 0, 17.17

Diskussion om artikeln