Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

TS: Farliga mediciner sprids i gatuhandeln – dödsfall rapporteras också från Helsingfors

Från 2021
Uppdaterad 01.05.2021 15:43.
Depression.
Bildtext Myndigheterna varnar för farliga läkemedel i gatuhandeln.
Bild: Filippa Vivianne Wallin

Tidigare i veckan rapporterades att flera unga män på kort tid dött av överdoser i Åbo. Nu verkar det som om fenomenet sprider sig också till andra orter, skriver Turun Sanomat.

De sociala myndigheterna i Helsingfors har under ett par månaders tid fått kännedom om att några ungdomar överraskande avlidit av överdoser. Lugnande medel kopplas till samtliga fall.

Socialarbetaren Pauliina Nylund uppger att missbrukarna talat om ett preparat som heter Ksalol, och som innehåller den aktiva substansen alprazolam. Alprazolam tillhör gruppen bensodiazepiner och verkar dämpande på det centrala nervsystemet.

Möjligen har preparatet spetsats med fentanyl, som är ett kraftigt smärtstillande medel som används inom sjukvården.

Myndigheterna varnar innan det är för sent

Kriminalöverkommissarie Jari Riiali bekräftar dödsfallen för Yle Uutiset. Han säger att polisen vill uppmärksamma allmänheten på att det rör sig farliga läkemedel och droger i gatuhandeln just nu.

– Dödsfallen beror möjligen på en kombination av läkemedel och droger, och läkemedlet Ksalol har förekommit också i Helsingfors.

Dödsorsaken är inte fastställd ännu, men enligt Pauliina Nylund är det viktigt att man redan nu går ut med en varning och inte om några månader, då kanske fler hinner dö.

Alprozolam är en vanlig bensodiazepin i Finland, men säljs inte under produktnamnet Ksalol här hos oss.

Polisen undersöker nu varifrån medicinerna kommer och vem eller vilka som sprider dem.

Diskussion om artikeln